Sergej Lavrov stigao u BiH

Sergej Lavrov je u oktobru trebao posjetiti BiH, ali je to zbog epidemioloških razloga odgođeno (Al Jazeera) (Al Jazeera)

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov stigao je u Sarajevo nakon čega se sastao sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom te predsjednicom bh. entiteta Republike Srpske Željkom Cvijanović.

Lavrova su u Vladi RS-a u Istočnom Sarajevu dočekali Milorad Dodik i Željka Cvijanović nakon čega su otpočeli planirani sastanak.

Sastanku prisustvuje i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, zastupnici Parlamenta BiH Nebojša Radmanović i Nikola Špirić, predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović, te predsjednik Vlade RS Radovan Višković.

Brojni sastanci
Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini u ponedjeljak i utorak, 14. i 15. decembra.

Tokom boravka u Bosni i Hercegovini trebao bi se također susresti s članovima bh. Predsjedništva i ministricom vanjskih poslova Biserom Turković.

Lavrov je u oktobru trebao posjetiti Bosnu i Hercegovinu, ali je, zbog obavezne samoizolacije, nakon što je stupio u kontakt s osobom zaraženom COVID-19, odgodio posjetu.

Tada je bilo najavljeno da će se susreti i sa zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem i zamjenicom predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto.

Protokolarne posjete

Nakon Bosne i Hercegovine, Lavrov će 15. decembra posjetiti Beogradu, gdje će se sastati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi Tanjug.

Šef ruske diplomatije sastat će se tokom posjete i sa srbijanskim kolegom Nikolom Selakovićem.

Lavrov će, tradicionalno za ruske zvaničnike, posjetiti spomenik Oslobodiocima Beograda, a posjetit će i Hram Svetog Save i položiti vijenac na grob patrijarha Irineja.

I ova posjeta je bila planirana za kraj oktobra, ali je zbog izolacije Lavrova odgođena.

Izvor: Agencije