Senatorica Warren želi se kandidirati za predsjednicu SAD-a

Warren, senatorica iz Massachusettsa od 2013., bila je jedna od najžešćih Trumpovih kritičara tokom predsjedničke kampanje 2016. nakon koje su nastavili razmjenjivati uvrede (AP)

Američka senatorica Elizabeth Warren, liberalna političarka koja se obrušila na Wall Street i razmjenjuje uvrede s Donaldom Trumpom, postala je u ponedjeljak najistaknutija članica Demokratske stranke koja je objavila kako želi biti protivkandidatkinja republikanskom predsjedniku Donaldu Trumpu na izborima 2020. godine za lidera Sjedinjenih Američkih Država.

Ona je objavila kako je osnovala pripremni odbor koji će joj omogućiti da počne prikupljati novac za kandidaturu za stranačke predizbore. Na internetskoj stranici Twitter je objavila kako će početkom 2019. godine objaviti odluku o tome hoće li se kandidirati.

Warren (69), senatorica iz Massachusettsa od 2013. godine, bila je jedna od najžešćih Trumpovih kritičara tokom predsjedničke kampanje 2016. godine nakon koje su nastavili razmjenjivati uvrede.

Trump ju podrugljivo naziva „Pocahontas“ jer ona tvrdi kako ima indijanske korijene.

Početak u Iowi

Za demokratsku nominaciju za predsjedničkog kandidata takmičit će se mnogi demokrati, uključujući senatore Kamalu Harris, Coreyja Bookera, Kirsten Gillibrand i bivšeg potpredsjednika Joea Bidena.

Bivši gradonačelnik San Antonia Julian Castro, Obamin ministar stanovanja, također se želi kandidirati.

Dosadašnji član Predstavničkog doma iz Marylanda John Delaney je jedini demokrata koji je formalno najavio predsjedničku kampanju.

Jedan od najznačajnijih rivala senatorice Warren bi mogao biti senator Bernie Sanders koji gaji istu populističku retoriku, navodi AP.

Prvi stranački izbori za kandidaturu održat će se u Iowi 3. februara 2020. godine.

Izvor: Agencije