Senatori traže više novca za Srbiju da bi se suzbio ruski utjecaj

Demokrati u Vanjskopolitičkom odboru Senata SAD-a pozvali su Washington da posveti veću pažnju Srbiji kao važnoj zemlji regije, odobri veća sredstva za pomoć toj zemlji, zbog odbrane od ruskog utjecaja, kao i da visoki američki zvaničnici češće posjećuju Srbiju.

U izvještaju predstavljenom u srijedu, posvećenom ruskom utjecaju na izbore u drugim zemljama, demokrati pozivaju administraciju Donalda Trumpa da strano miješanje u izbore tretira kao nacionalnu krizu, formira agenciju koja bi koordinirala odgovor na miješanje i uspostavi novu vrstu sankcija za kažnjavanje odgovornih.

U tekstu na 200 stranica, čiju je izradu naložio senator Ben Cardin nakon Trumpove pobjede, detaljno se opisuje “gotovo 20 godina” napora Rusije da utječe na izbore u Evropi, a Trump se kritikuje što je malo učinio da se to riješi.

Zloćudni utjecaj Rusije

Demokrati u preporukama, između ostalog, navode da je potrebno graditi demokratske institucije u zemljama koje su najpodložnije miješanju u izbore i osnovati organizaciju sličnu Nacionalnom centru za borbu protiv terorizma koja bi koordinirala američku reakciju na to miješanje.

Među razmatranim zemljama našla se i Srbija.

“Zloćudni utjecaj Rusije u Srbiji manifestuje se kroz kulturne veze, propagandu, energiju i razvoj vojnih odnosa”, ukazuju demokratski senatori.

Navodi se i da je, prema podacima State Departmenta, u Srbiji znatno povećan broj nevladinih organizacija i medija s proruskim stavom.

Srbija je, kako ističu, važna zemlja regije, s obzirom na njenu centralnu geografsku poziciju i komplikovanu historiju tokom raspada Jugoslavije.

Dok njeni čelnici nastoje raditi u izazovnom političkom okruženju, nema sumnje da je Srbija suočena s pritiskom dok pokušava “sjediti na dvije stolice,” iznosi se u dijelu izvještaja posvećenom Srbiji, uz napomenu da će “bez značajnije odbrane”, ruska propaganda nastaviti utjecati na javno mnijenje Srbije.

Američka pomoć Srbiji, kako navode demokrati, konstantno opada i dok je u fiskalnoj 2014. godini iznosila 22,9 miliona američkih dolara, Trumpova administracija za fiskalnu 2018. tražila je samo 12,1 milion dolara.

Energetska nezavisnost

Međutim, u svjetlu znatnog povećanja odobrenog u okviru Zakona o suprotstavljanju američkim neprijateljima posredstvom sankcija iz 2017. godine, misije USAID-a širom regije trebaju se preorijentisati i robusnijim naporima suprotstaviti “zloćudnom utjecaju Rusije”, između ostalog, jačanjem demokratskih institucija i njihovim sposobnostima da se suprotstave dezinformacijama.

“SAD, također, treba podržati napore Srbije da bude energetski nezavisnija i radi s Evropskom unijom na obuhvatnim naporima širom regije”, navodi se u izvještaju.

Demokrati smatraju i da je zemljama poput Srbije, osim pomoći, potrebno i dosljednije američko diplomatsko angažovanje i upozoravaju da američki funkcioneri trebaju češće posjećivati Srbiju.

“Rusko angažovanje s rukovodstvom Srbije u oštrom je kontrastu s američkim. Predsjednik (Aleksandar) Vučić susreo se s predsjednikom Vladimirom Putinom najmanje 12 puta od 2012, dok je posljednji američki predsjednik koji je posjetio Beograd bio Jimmy Carter 1980. godine”, navodi se u izvještaju.

Demokrati zato smatraju da bi američki funkcioneri, uključujući članove Kongresa, trebali redovno putovati u tu regiju i primati visoke goste u Washingtonu.

“Sjedinjene Američke Države trebaju poslati jasnu poruku da su se vratile i da su spremne sarađivati sa zemljama i saveznicima širom Evrope kako bi se odbranile od zloćudnog utjecaja i pomogle tim zemljama da dovrše proces integracije”, piše u izvještaju.

Kako se, također, ocjenjuje, “štetan utjecaj” Rusije koji je dugo prisutan u Crnoj Gori intenziviran je 2016. da bi se omeli napori te zemlje da postane članica NATO-a.

Izvor: Agencije