Senat usvojio zakon koji blokira prodaju oružja Saudijskoj Arabiji

Trump brani prodaju oružja argumentom da 'Rijadu trebaju precizniji projektili zbog iranske prijetnje' (AP)

Američki Senat donio je zakon o blokadi prodaje oružja Saudijskoj Arabiji, koju je planirala administracija Donalda Trumpa.

Nacrt zakona, koji je usvojen s 53 glasa, dok je protiv bilo 45 članova Senata, predstavlja prvu od 22 rezolucije čiji je cilj blokiranje prodaje oružja Bliskom istoku, navodi Anadolija.

Glasanje je prvo u nizu od tri uzastopna glasanja i potencijalno bi moglo blokirati prodaju milijardi dolara vrijednog oružja zvaničnom Rijadu.

Demokrati i republikanci udružili su snage u gnjevu prema Trumpovoj administraciji zbog proglašenja vanrednog stanja u vezi s krizom s Iranom kako bi zaobišao Kongres i tako odobrio prodaju oružja Saudijskoj Arabiji u vrijednosti osam miliijardi dolara.

U Kongresu također postoji gnjev među zastupnicima iz obje stranke zbog podrške Trumpove administracije Saudijskoj Arabiji uprkos pritisku zakonodavaca da sankcioniraju tu zemlju zbog ubistva novinara Jamala Khashoggija.

‘Rijadu trebaju precizniji projektili’

Trump je branio prodaju oružja argumentom da “Rijadu trebaju precizniji projektili zbog iranske prijetnje”.

Akciju protiv prodaje oružja vode demokratski senator Bob Menendez i njegov republikanski kolega Lindsey Graham, inače Trumpov saveznik.

“Ovo oružje neće poništiti iransku prijetnju. Riječ je o njegovom korištenju u Jemenu”, rekao je Menendez.

Ranije ove godine Kongres SAD-a usvojio je rezoluciju koja je za cilj imala okončanje američke umiješanosti u rat u Jemenu, u koji su uključeni Saudijska Arabija i UAE, ali je Trump na nju stavio veto.

Mnogo članova Kongresa, uključujući i dosta republikanaca, također je izrazilo bijes zbog ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Izvor: Al Jazeera i agencije