Senat potvrdio nominaciju Johna Ratcliffea za direktora obavještajnih službi

John Ratcliffe je prije nego što je izabran za kongresmena bio gradonačelnik Heatha u Teksasu (EPA)

Američki Senat potvrdio je u četvrtak nominaciju republikanskog kongresmena iz Teksasa Johna Ratcliffea za novog direktora nacionalnih obavještajnih službi.

Senat je nominaciju podržao sa 49 glasova za i 44 protiv, uz oštro protivljenje demokrata, prenosi Tanjug, pozivajući se na Glas Amerike.

Predsjednik SAD-a Donald Trump je prvobitno imenovao Ratcliffea prošle godine, a zatim iznenada odlučio povući njegovu kandidaturu.

Tu odluku je donio poslije kritika senatora iz obje stranke da Ratcliff, koji je žestoko branio Trumpa tokom istrage o Rusiji, nije kvalificiran da nadgleda 17 americkih obavještajnih službi.

Predsjednik SAD-a je neočekivano ponovo imenovao Ratcliffea za položaj direktora nacionalnih obavještajnih službi u februaru ove godine.

Gradonačelnik i tužilac

Ratcliffe je na pretresu o potvrdi svoje nominacije u Senatu, početkom mjeseca, rekao da će obezbijediti obavještajne podatke bez pristrasnosti, predrasuda ili političkog utjecaja i da vjeruje da se Rusija miješala u prethodne predsjedničke izbore i da bi to mogla ponovo pokušati uraditi.

Vršilac dužnosti direktora obavještajnih službi do Ratcliffeovog izbora bio je ambasador u Njemačkoj Richard Grenell, također Trumpov pristalica.

Ratcliffe je, prije nego što je izabran za kongresmena, bio gradonačelnik Heatha u Teksasu i tužilac u jednom od okruga u toj saveznoj državi.

Prošle jeseni je bio član Trumpovog tima za proces opoziva, a bio je poznat i po žestokom ispitivanju svjedoka tokom pretresa u Zastupničkom domu, prenio je AP.

Izvor: Agencije