Ministar mornarice SAD-a morao se izviniti smijenjenom kapetanu

Nosač aviona 'Theodore Roosevelt' trenutno je usidren na Guamu (EPA)

Vršilac dužnosti ministra mornarice Sjedinjenih Američkih Država Thomas Modly bio je primoran izviniti se nakon što je smijenjenog kapetana nosača aviona Theodore Roosevelt nazvao “naivnim ili previše glupim”.

Modly je u ponedjeljak uputio pisano izvinjenje nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump njegove komentare o kapetanu Brettu Crozieru nazvao “grubim”.

Najmanje 173 mornara na nosaču aviona bila su pozitivna na korona virus, a približno 2.000 od 4.865 članova posade odvedeno je s broda na testiranje, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Modly je prošle sedmice smijenio Croziera, navodeći da je izgubio povjerenje u njega jer je pokazao “izuzetno loše prosuđivanje” šaljući dopis u kojem moli za ubrzanu evakuaciju članova posade radi zaštite njihovog zdravlja.

Na nosaču 170 zaraženih

Kasnije je objavljeno da je i Crozier pozitivan na korona virus.

“Izvinjavam se zbog svake zabune koju je ovaj izbor riječi mogao izazvati. Također se želim direktno izviniti kapetanu Crozieru, njegovoj porodici i cijeloj posadi broda ‘USS Theodore Roosevelt‘ zbog bilo kakve boli koju su moje primjedbe mogle izazvati”, napisao je Modly.

Osoblje ministra odbrane Marka Espera reklo je Modlyju da se mora izviniti, naveo je izvor upoznat s razgovorom, koji je želio ostati anoniman.

Nosač aviona Theodore Roosevelt trenutno je usidren na Guamu nakon što je na njemu otkriveno više od 170 slučajeva zaraze korona virusom.

Izvor: Agencije