Šefica EK-a upozorila London: Nakon Brexita ne možete dobiti sve

Boris Johnson
Johnson je uvjeren da sporazum o svim aspektima saradnje može biti zaključen do kraja godine, što EU smatra nerealnim (EPA)

Predsjednica Europske komisije (EK) Ursula von der Leyen upozorila je u petak Veliku Britaniju da u pregovorima o budućim odnosima ne može dobiti sve i da mora odlučiti koliko bliska želi ostati s Unijom, iz koje će izaći 31. siječnja, prenosi agencija Hina.

“Bili smo jasni u vezi s pristupom zajedničkom europskom tržištu: nije isto jeste li članica ili niste”, rekla je šefica Komisije na konferenciji za novinare u Zagrebu u vezi s Brexitom.

“Želimo ostati dobri prijatelji, susjedi i partneri. No, moramo naći dobru ravnotežu između divergencije i bliskih odnosa s jedinstvenim tržištem”, dodala je.

Britanski premijer Boris Johnson uvjeren je da sporazum o svim aspektima buduće suradnje s Unijom može biti zaključen do kraja 2020., što u Bruxellesu smatraju nerealnim.

Plenković: Za hrvatske građane ništa se ne mijenja

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da se 31. siječnja za hrvatske građane neće ništa promijeniti.

“Moći ćete u Britaniju ulaziti kao i dosad”, istaknuo je premijer Hrvatske, koja od 1. siječnja predsjeda Unijom.

Uz Brexit, jedna od glavnih tema tijekom hrvatskog predsjedanja bit će i pregovori o novom europskom proračunu.

“Učinit ćemo sve da se pronađe ravnoteža između ruralnog razvoja i kohezije, s jedne, i modernizacije, s druge strane”, rekao je Plenković.

Starije članice EU-a, one koje su neto uplatiteljice u europski proračun, žele da on bude skromniji, dok novije ustrajavaju na održavanju sredstava za kohezijske i poljoprivredne politike.

Ravnoteža se mora postići i među tijelima EU-a jer Europski parlament poziva na ambiciozniji, a premijeri članica u Europskom vijeću žele “konzervativniji” proračun.

Odlaskom Britanije gubitak 60 milijardi eura

Odlaskom Britanije EU će izgubiti 60 milijardi eura, a u novoj financijskoj perspektivi od 2021. do 2027. godine Bruxelles treba uzeti u obzir nove teme, poput klimatskih promjena, digitalne agende i ilegalnih migracija, prenosi Hina.

Von der Leyen i Plenković novinarima su govorili nakon zajedničke sjednice Europske komisije i vlade zemlje predsjedateljice Unijom, što je tradicija na početku svakog rotirajućeg predsjedanja. 

Izaslanstvo EU-a, koje predvodi predsjednica Europske komisije, boravi u dvodnevnom posjetu Zagrebu povodom početka šestomjesečnog predsjedanja te zemlje EU-om.

Izvor: Agencije