Šef diplomatije Srbije o odluci Crne Gore

Dačić je rekao da je Srbija ranije najavila da će od 1. juna otvoriti granice s Bosnom i Hercegovinom, Sjevernom Makedonijom, Crnom Gorom i Albanijom (EPA)

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je danas da je nelogičan potez Podgorice da ne otvori granice sa Srbijom, prenosi Tanjug.

Dačić je rekao da je Srbija ranije najavila da će od 1. juna otvoriti granice s Bosnom i Hercegovinom, Sjevernom Makedonijom, Crnom Gorom i Albanijom.

“Malo je nelogično da to sada ne prate i druge zemlje u regionu”, rekao je Dačić, odgovarajući na pitanja novinara.

Povodom te odluke upitao je crnogorske vlasti kako je moguće da srpski državljani nisu zdravstvena opasnost za Grčku, Bugarsku i Mađarsku, koje otvaraju granice za građane Srbije, dok za Crnu Goru jesu.

“Malo je nelogično i da u danu kada mađarski ministar Sijarto kaže da Mađarska otvara granice sa Srbijom, da kada grčki i bugarski premijeri Micotakis i Borisov govore da će otvoriti granice za građane Srbije bez testova i karantina, stignu takve izjave iz Crne Gore”, primijetio je Dačić.

Reagirala i premijerka

Smatra da je politička namjera svih u regiji relaksacija takvih mjera.

Početkom sedmice crnogorski premijer Duško Marković najavio je da će Crna Gora otvoriti granice sa zemljama u kojima je broj zaraženih manji od 25 u odnosu na 100.000 stanovnika, a na listi su se našle Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Mađarska, Albanija i Grčka.

Nakon što se Srbija nije našla na listi država s kojom će Crna Gora 1. juna otvoriti granicu, predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić pozvala je stanovnike svoje zemlje da ne ljetuju u Crnoj Gori.

Nedugo nakon toga srbijanske vlasti donijele su odluku o zabrani slijetanja aviona Montenegro Airlinesa na beogradski Aerodrom “Nikola Tesla”.

Kasno u utorak reagirali su i iz Montenegro Airlinesa. Iz te kompanije saopćeno je da avioindustrija ne bi trebala zavisiti od političkih odluka i da, bez obzira na nenadanu odluku Beograda, Srbija ostaje dio njihovih saobraćajnih planova.

Izvor: Agencije