Šef diplomatije S. Koreje: Osnažiti veze Pjongjanga i Moskve

Visoki sjevernokorejski zvaničnici angažirani su proteklih sedmica u nizu međunarodnih diplomatskih aktivnosti (EPA)

Sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Yong-ho izjavio je tokom posjete Moskvi da su situacija na Korejskom poluotoku i svjetski događaji pokazali da njegova zemlja i Rusija trebaju osnažiti međusobne veze.

Ministar Ho je to rekao uoči razgovora s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom o situaciji u vezi s nuklearnim i raketnim programom Sjeverne Koreje i tenzijama na relaciji Pjongjang – Seul – Washington, prenosi Reuters.

“Trenutna situacija na Korejskom poluotoku i oko vaše zemlje [Rusije], kao i sveukupna međunarodna politička situacija, iziskuju da naše dvije zemlje dalje jačaju međusobnu prijateljsku saradnju, stratešku komunikaciju i koordinaciju djelovanja”, rekao je Ri novinarima.

‘Nova prekretnica’

On je izrazio nadu da će dvije strane pronaći konkretne načine da u svojim odnosima ove godine uspostave “novu prekretnicu”.

Ri je u ponedjeljak doputovao u Moskvu i razgovarao sa sekretarom Ruskog vijeća za sigurnost Nikolajem Patruševim o opcijama za dijalog između Pjongjanga i Seula, prenijela je agencija Tass.

Visoki sjevernokorejski zvaničnici angažirani su proteklih sedmica u nizu međunarodnih diplomatskih aktivnosti s obzirom na mogućnost sastanka između američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una.

Izvor: Agencije