Sebija Izetbegović neće prihvatiti kandidaturu za Predsjedništvo BiH

Sebija Izetbegović zahvalila se na ukazanoj časti i obavezala se na podršku SDA (Arhiva)

Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović odlučila je ne prihvatiti kandidaturu za članicu Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda, kao predstavnik Stranke demokratske akcije.

U pismu upućenom organima SDA ona je navela da njen zadatak u popravljanju zdravstvenog sistema nije završen te da je njena namjera dalje raditi i doprinositi u tom smislu, prenosi Fena.

Zahvalila je na ukazanoj časti i obavezala se na podršku SDA, podršku kandidatu SDA za člana bh. Predsjedništva i daljnji rad za dobrobit države Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz SDA.

Na Konvenciji SDA, zakazanoj za 26. maj, ukupno će 261 delegat te stranke odlučiti između Šefika Džaferovića i Safeta Softića, a odluka će biti donesena tajnim glasanjem.

Odustao i Denis Zvizdić

Iako je imao najveći broj nominacija, aktuelni predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić prošlog petka također je odustao od moguće kandidature za funkciju člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Nakon što je Sebija Izetbegović odustala od kandidature, Zvizdić je izjavio da njegova ranija odluka da se povuče iz utrke ostaje nepromijenjena.

“Sada su ostala dva kandidata i ko god bude izabran na konvenciji stranke ja mu želim puno uspjeha. Bit ću dio tima koji će raditi kako na njegovoj, tako i na pobjedi SDA”, rekao je on za sarajevsko Oslobođenje.

Opći izbori u Bosni i Hercegovini bit će održani 7. oktobra.

Izvor: Agencije