Oglasi

Sea-Eye će nastaviti spašavati migrante

Nakon dopuštenja malteške vlade da iskrca 40 migranata, njemačka organizacija najavila je da će se njen brod Alan Kurdi vratiti pred libijsku obalu.
Nije navedeno u koje će zemlje migranti, koji su se iskrcali na Malti, potom biti razmješteniEPA - Arhiva

Njemačka nevladina organizacija Sea-Eye nakon što je dobila dopuštenje malteške vlade da iskrca 40 migranata na Malti najavila je da će se njen brod Alan Kurdi vratiti pred libijsku obalu.

"Smatramo našom humanitarnom dužnošću vratiti se u tu zonu potrage i spašavanja", rekao je agenciji DPA glasnogovornik organizacije Gorden Isler.

Kako niti jedan drugi spasilački brod ne patrolira pred libijskom obalom Alan Kurdi će se morati odmah vratiti, rekao je Isler.

"Ljudi u gumenim čamcima ne mogu čekati političare da se vrate s ljetovanja  i konačno nađu rješenje", dodao je.

Muscat: Migranti ne ostaju na Malti

Malteški premijer Joseph Muscat je u subotu navečer na Twitteru poručio da će njegova zemlja nakon zahtjeva iz Njemačke dopustiti da se 40 migranata na brodu Alan Kurdi prebaci na malteški vojni brod.

Nije navedeno u koje će se zemlje migranti potom razmjestiti, ali je Muscat naveo da niti jedan neće ostati na Malti.

Sea-Eye je u tvitu najavio da će mnogi otići u Njemačku.

Brod Alan Kurdi, koji je u srijedu pred libijskom obalom spasio migrante s tonućeg čamca, talijanske vlasti su u petak odbile primiti i subotu je proveo pred malteškim vodama.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.