SDS i PS podržali Janšu i Jankovića

Rukovodstvo Slovenske demokratske stranke Janeza Janše u večernjim satima u srijedu je ubjedljivom većinom podržalo Janšu na funkciji predsjednika stranke, nakon izvještaja antikorupcijske komisije u kojem se on i ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković sumnjiče za sukob interesa i neprijavljivanje promjene imovinskog stanja.

Vijeće SDS-a je sa 281 glasom od 285 članova vijeća podržalo Janšu, slovenskog premijera.

Ranije je vijeće stranke Pozitivna Slovenija, na čijem čelu je Janković, jednoglasno odbilo izjašnjavanje o njegovom ostanku na mjestu predsjednika stranke.

Nakon izvještaja Komisije za sprečavanje korupcije, uslijedili su pozivi na ostavke, čak i od nekih koalicijskih partnera.

Janša odbacio navode

Na konferenciji za novinare održanoj u Ljubljani uoči stranačkog glasanja, Janša je odbacio navode o korupciji.

U izvještaju Komisije za sprečavanje korupcije, navodi se da su Janša i Janković kršili Zakon o suzbijanju korupcije.

Komisija navodi da je Janša očito kršio obavezu prijavljivanja imovinskog stanja i raspolaganja gotovinom, jer je utvrđeno da se njegova imovina “nerazmjerno i neobjašnjeno” u nešto više od dvije godine povećala za najmanje 210.000 eura u odnosu na onu koju je prijavio.

Janša je u srijedu rekao da poslije 30 godina njegova imovina odgovara radnom stažu.

Dodao je da se ne boji rezultata sjednice stranačkog vodstva, ali i dodao da svako snosi odgovornost za svoju odluku, javila je ranije iz Ljubljane reporterka Al Jazeere Ivana Brkić.

“Ni jedan, ni drugi rezultat za mene ne predstavlja neki problem. Jako su jasne posljedice, koje ne pogađaju samo mene”, rekao je Janša.

Janša je ranije najavio da bi odstupio s mjesta premijera ukoliko bi mu stranka uskratila povjerenje. 


Urban Vehovar o izvještaju Antikorupcijske komisije

Neke od tvrdnji koje je Komisija iznijela u svom izvještaju Janša je, u ranijem intervjuu za Slovensku televiziju, nazvao “manipulativnim”, dodavši kako se radi o pokušaju diskreditacije i njegove političke likvidacije.

On priznaje samo da je kasnio s nekim dokumentima koje je trebao predati Komisiji.

“Da je sve ono što piše u izvještaju protukorupcijske komisije tačno, ja ne bih ni smio biti na ovoj funkciji”, rekao je Janša, dodavši kako nije tačno da komisiji nije dao objašnjenja o stanju svoje imovine, a imovina odgovara onome što je zaradio u zadnjih 30 godina.

Janša je ocijenio nekorektnom izjavu predsjednika parlamenta Gregora Viranta, predsjednika Građanske liste, jedne od pet stranaka iz Janšine koalicijske Vlade, kako bi zbog navoda Komisije sa svojih položaja trebali odstupiti Janša i Janković.

Janković: Nisam kriv


Ivana Brkić uživo iz Ljubljane

Kod Jankovića je istraga, također, pokazala veliko odstupanje između stvarne i prijavljene imovine, zbog čega postoji sumnja da neki njegovi prihodi potiču od lobiranja i preduzeća koja su radila s općinom Ljubljana, čime se našao u sukobu interesa.

Janković je u srijedu rekao:  “Nisam kriv. Nisam ništa uzeo. Poslovanje općine je bilo transparentno i Komisiji su dostavljeni svi potrebni podaci. I neću dati ostavku.”

Janša je Slovenskoj televiziji rekao da se iza objave zaključaka Komisije skriva “politička igra”, te izrazio sumnju da će Virantova stranka pokrenuti u Parlamentu postupak njegove smjene s mjesta predsjednika Vlade, čak i u slučaju da mu SDS izglasa povjerenje kao predsjedniku stranke i Vlade.

Kako je za Al Jazeeru kazao predsjednik Komisije Goran Klemenčič, postoje dvije mogućnosti – “da sve nas u Komisiji zatvore jer smo zloupotrijebili položaj i optužili dvojicu javnih ličnosti ili da se nađu prave posljedice i da prihvate svoju odgovornost”.

Nepotpun zakon

On je kazao da Slovenija ima nepotpun antikorupcijski zakon.

“Komisija nije organ progona, niti Tužilaštvo. Mi smo jedini organ u Sloveniji koji može dati konačnu odluku. Što se tiče nadzora… naš izvještaj je konačan.”

On je rekao da Janša i Janković imaju mogućnost da tuže Komisiju.

Izvori: Al Jazeera i agencije