SDA traži smjenu ministra Radončića

Iako policija demonstrantima nije dozvolila da blokiraju Titovu ulicu, oni su izašli na cestu (Al Jazeera)

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić odgovorio je u četvrtak na u inicijativu Kluba poslanika Stranke demokratske akcije u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za njegovu smjenu, kazavši kako nema “te ucjene koja će ga natjerati da tuče vlastiti narod”.

“Nema te političke i ministarske ucjene koja će me natjerati da tučem vlastiti narod, da formiram neustavni krizni štab i vodim koordinaciju koja će gušiti opravdanu pobunu građana protiv nepravde, sistemske korupcije i političkih ubistava”, rekao je on.

Nasilni protesti za HNS BiH su državni udar

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora u BiH, koje okuplja vodeće hrvatske političare, ocijenilo je državnim udarom nasilne proteste u kojima su spaljene i uništene zgrade državnih i kantonalnih institucija.

„Ovakvo krizno stanje u BiH u prvom je redu posljedica nepravednog i nekoherentnog ustroja države, a eskalacija je nastala kao rezultat uspostave neustavne, nelegalne, nelegitimne i nesposobne vlasti“, saopćilo je glavno vijeće HNS-a BiH.

Ono pozdravlja novi pristup Evropske unije, koji je izražen kroz preporuke objavljene u prihvaćenoj rezoluciji Evropskog parlamenta.

„Podržavamo stajališta iz rezolucije Europskog parlamenta, te pozivamo EU da s predstavnicima BiH izradi i primjeni prilagođen pristup za podnošenje aplikacije za članstvo u EU“, navodi se u saopćenju.

Glavno vijeće HNS-a najavilo je održavanje zajedničke sjednice predsjedništva HNS-a, glavnog vijeća, hrvatskih predsjednika vlada i ministara na kantonalnim nivoima radi razmatranja sigurnosnih pitanja i daljnjeg međukantonalnog povezivanja.

“Javni red i mir je, po našim zakonima, strogo u nadležnosti kantona i entiteta. Svako eventualno formiranje kriznog štaba na nivou Bosne i Hercegovine izazvalo bi vrlo opasne međunacionalne tenzije, jer [bh. entitet] Republika Srpska ne bi dozvolila da neko njenu policiju stavi pod bilo čiju kontrolu.”

Radončić je, na upit kako komentira uništenje zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine i da li su tu trebali reagirati nadležni policijski organi, odgovorio kako je isključiva odgovornost na kantonalnoj policiji u Sarajevu, te na Direkciji za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, koja je nadležna za zgradu državnog Predsjedništva.

Analiza situacije

Klub zastupnika SDA je ranije u četvrtak u Predstavničkom domu državnog Parlamenta uputio Inicijativu za rekonstrukciju Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, odnosno smjenu ministra Radončića, potvrdio je za Anadoliju Šefik Džaferović iz Kluba SDA i potpredsjednik navedene stranke.

”Klub zastupnika SDA smatra opravdanim iskazivanje nezadovoljstva građana Bosne i Hercegovine, izazvanog teškom ekonomskom situacijom građana i velikim stepenom nepravde u Bosni i Hercegovini. Također, osuđujemo svaki oblik nasilja koji je iskazan na protestima 7. februara, kada je povrijeđen veliki broj lica i pričinjena ogromna materijalna šteta i kada su povrijeđeni simboli državnosti Bosne i Hercegovine”, istakli su iz Kluba SDA.

Osim Radončićeve smjene, Klub zastunika SDA pozvao je sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini da usvoje mjere za uspostavu većeg stepena socijalne pravde, efikasnije socijalne zaštite i zapošljavanja, kao i da otvore dijalog s građanima Bosne i Hercegovine

Nadalje, Klub SDA poziva Administrativnu komisiju Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine da, u skladu sa zahtjevima građana, odmah smanje plate i sve privilegije zastupnika i delagata državnog Parlamenta.

Kako je kazano, Klub SDA je pozvao je Komisiju za odbranu i sigurnost da bez odlaganja analizira sigurnosnu situaciju i ponašanje agencija za provođenje zakona u proteklim događajima, te traži odgovornost.

Zasjedanja plenuma

Učesnici demonstracija u Sarajevu, nakon što su u četvrtak blokirali saobraćaj ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine, premjestili su se na raskrsnicu kod Alipašine džamije.

Na ulici je bilo najmanje 300 građana, a saobraćaj je, osim u Titovoj, bio obustavljen i u Alipašinoj ulici, ali je kasnije normaliziran.

Demonstracije su okončane mirno, bez incidenata, a učesnici su, s vremena na vrijeme, uz zvižduke i povike, tražili smjenu Vlade entiteta Federacija Bosne i Hercegovine.

I u drugim bh. gradovima održani su protesti s istim ključnim zahtjevom, traži se smjena svih struktura vlasti.

U Zenici je održan plenum građana, na kojem su pročitani zahtjevi demonstranata.

Oni su tokom skupa pročitali svoje zahtjeve, koje su predali predsjedavajućem Skupštine ZDK-a Sretku Radišiću.

Na plenumu građana i građanki Mostara, na kojem je u četvrtak navečer prisustvovalo blizu 200 osoba, formiran je Koordinacijski odbor plenuma i utvrđeno 10 zahtjeva koje će uputiti nadležnim institucijama.

Plenum zahtjeva, između ostalog, smjenu Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, ukidanje finansiranja političkih stranaka iz budžeta, reviziju privatizacije, utvrđivanje porijekla imovine, usvajanje zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine u Federaciji, izmjenu Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, donošenje novog statuta Grada Mostara i raspisivanje lokalnih izbora…

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona – Goražde, koja je u stalnom zasjedanju, na sjednici u četvrtak informirana je o sastanku pregovaračkog tima Vlade s predstavnicima neformalne grupe građana.

Na ovom sastanku, kako je istaknuto, iskristalizirano je 11 prioriteta, koji su upućeni kantonalnim vlastima, a koje Vlada, nakon razmatranja na sjednici u četvrtak, smatra prihvatljivim.

Neki od tih prioriteta su smanjenje primanja poslanicima u Skupštini BPK-a, u ukupnom iznosu koji neće biti manji od 50 posto primanja po postojećim propisima, usklađivanje plata zaposlenim u organima uprava s platama zaposlenim u privredi, ukidanje “bijelog hljeba” te poduzimanje hitnih mjera u borbi protiv korupcije i njeno potpuno iskorjenjivanje.

‘Bijeli hljeb’

Predsjednici vlada četiri kantona u Federaciji, kao i njihovi ministri koji su pod pritiskom demonstranata ovih dana podnijeli ostavke, koštat će kantonalne budžete dodatnih 1,5 miliona konvertibilnih maraka, odnosno 767.000 eura, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva.

Ta suma proizlazi iz činjenice da su u Federaciji na snazi odredbe Zakona o platama i naknadama izabranih funkcionera, koje im osiguravaju da i nakon što im prestane mandat do godinu dana ili do pronalaska novog radnog mjesta primaju platu u cijelom iznosu.

U slučaju četiri kantonalne vlade riječ je o četiri premijera i 43 ministra koji su upravljali Sarajevskim, Zeničko-dobojskim, Tuzlanskim i Unsko-sanskim kantonom.

Prema informacijama koje prenosi CIN, njihove se plate kreću u rasponu od 2.300 KM (1.176 eura), koliko su primali ministri u ZDK-u, pa do 3.600 KM (oko 1.800 eura), kolika je plata premijera TK-a.

Ukidanje tih prava jedan je od zahtjeva koji se čuo na demonstracijama.

Kako javljaju tuzlanski mediji, kolegij Skupštine TK-a utvrdio je ukidanje “bijelog hljeba”. To se odnosi na obustavljanje isplata plata premijeru i ministrima za period nakon prestanka vršenja dužnosti, a ovu informaciju za portal kameleon.ba potvrdio je sekretar Skupštine TK-a Ahmet Smajlović.

Ovu odluku mora potvrditi Skupština TK-a.

Zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Amir Zukić potvrdio je kako će se prijedlog o ukidanju ovih privilegija i tamo naći na dnevnom redu.

Ban Ki-moon zabrinut

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon izrazio je zabrinutost zbog nasilja i uništavanja imovine tokom masovnih demonstracija u Bosni i Hercegovini, na kojima građani zahtijevaju ostavke zvaničnika vlasti na svim nivoima.

“Pratim situaciju u Bosni i Hercegovini. Zabrinut sam zbog onoga što se događa. Bosna i Hercegovina je područje u kojem etnički različiti predstavnici vlasti nisu uspjeli formirati ujedinjenu vladu”, izjavio je Ban za Anadoliju, na okupljanju Udruženja reportera UN-a.

Ranije je glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Martin Nesirky potvrdio kako je Ban, iako “UN trenutno nema direktno saopćenje”, obaviješten o situaciji u Bosni i Hercegovini već u petak, na ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, kada su i izbili nemiri.

“Upućeni smo u nemire, o kojima sam obavijestio generalnog sekretara, kako bi bio u koraku s aktuelnostima. Poručujem svima koji žele protestirati protiv vlasti da su slobodni u tome, ali na miran način”, rekao je Nesirky.

Ohrabrujući napredak na Balkanu

Ban smatra da je na Balkanu u posljednjih nekoliko godina došlo do ohrabrujućeg napretka, uključujući dijalog između Srbije i Kosova, koji se odvija uz posredovanje Evropske unije, ali da “još postoje neriješeni problemi, koji su zabrinjavajući”.

Upitan o tome hoće li doći na obilježavanje 100. godišnjice od početka Prvog svjetskog rata, koje će biti održano u Sarajevu krajem juna ove godine, Ban je odgovorio kako još čeka službeni poziv.

“Izgleda da će u junu biti velika gužva, ali razmotrit ću”, poručio je Ban.

Prema najavljenim planovima, obilježavanje 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata počet će festivalom “Sarajevo – Srce Evrope”, koji će biti održan od 22. do 28. juna.

Izvor: Agencije