Schulz prihvatio izvinjenje Gabriela

Sigmar Gabriel se već prethodno izvinio Martinu Schulzu (EPA)

Bivši lider socijaldemokrata Martin Schulz prihvatio je izvinjenje svog partijskog kolege i ministra vanjskih poslova Njemačke Sigmara Gabriela zbog nedavnih uvrjedljivih  izjava na njegov račun, prenio je Spiegel.

Gabriel se već prethodno izvinio Schulzu, a kako je rekao za Zeit, prvo mu je poslao SMS poruku, na koju ovaj nije odgovorio, da bi se potom u utorak i lično izvinio u štabu Socijaldemokratske partije Njemačke u Berlinu.

Schulz je prihvatio izvinjenje Gabriela i odgovorio mu: “Ti si, baš kao i ja, emotivna zemička. Rekao sam da odlazim bez nezadovoljstva i gorčine. To važi i za tebe”, piše Spiegel.

Riječ nova i za mnoge Nijemce

Schulz je upotrijebio riječ “emotivna zemička”, koja je nova i za mnoge Nijemce, navodi portal Politico, napominjući da ju je možda i izmislio.

Gabriel je prošle sedmice, reagirajući na namjeru Schulza da preuzme Ministarstvo vanjskih poslova, ispričao kako ga je kćerka tješila riječima: “Tata, nemoj da budeš tužan, sad imaš više vremena za nas. Bolje da budeš s nama nego s čovjekom kome kosa raste po licu”, prenijeli su tada njemački mediji.

Schulz je u međuvremenu odustao od ministarske funkcije, a otišao je i sa čela SPD-a, koji će 4. marta odlučiti da li će ući u koalicionu vladu s Kršćansko-demokratskom unijom kancelarke Angele Merkel.

Izvor: Agencije