Scaparrotti: NATO je više komunicirao s Rusijom u Hladnom ratu

Komunikacija je vrlo bitan dio taktike odvraćanja od napada, ukazuje general Scaparrotti (EPA)

Dok mnogi analitičari smatraju da pogoršanje odnosa između Rusije i SAD-a ima obilježja “novog Hladnog rata”, vrhovni zapovjednik NATO-a za Europu Curtis Scaparrotti zalaže se za veću suradnju dva nuklearna rivala.

U tom smislu, prenosi AP, poziva američke dužnosnike da traže više komunikacije s ruskim kolegama.

“To bi osiguralo da razumijemo jedni druge i zašto radimo to što radimo”, rekao je Scaparrotti, general američke vojske sa četiri zvjezdice. 

Prema njegovim riječima, [SAD i Rusija] “ne moraju mnogo razgovarati, ali je komunikacija vrlo bitan dio taktike odvraćanja od napada”.

“Tokom Hladnog rata razumjeli smo međusobne signale. Razgovarali smo. Zabrinut sam da ih više ne poznajemo tako dobro”, rekao je Scaparrotti, koji je svojedobno zapovijedao američkim snagama u Bosni i Hercegovini, Afganistanu i Iraku.

Moskva: Ne ulazite u sukob s nama

Ruski mediji podsjećaju kako je službena Moskva ovih dana ukazala na pogoršanje odnosa s NATO-om, koji je prekinuo veze s Rusijom kao odgovor na njenu odluku da pripoji Krim 2014. godine. 

“NATO je napustio pozitivnu agendu u svojim odnosima s Rusijom. Ona ne postoji”, tvrdi Aleksandar Gruško, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova.

Upozorio je NATO da ne ulazi u vojni sukob s Rusijom, dodajući kako se “svi razumni ljudi nadaju da se to neće dogoditi”.

Rusija se već dugo žali da NATO želi “potkopati njenu sigurnosti okružiti je nizom neprijateljskih američkih saveznika i klijenata”. Od kraja Hladnog rata 1990. godine, 13 ruskih susjeda pridružilo se NATO-u.

Izvor: Agencije