SCA tuži Armstronga za 12 miliona dolara

Armstrongu (desno) je bronza sa OI 2000. bila jedina olimpijska medalja koju je osvojio u karijeri (Reuters)

Osiguravajuća kompanija iz Dallasa SCA Promotions podnijela je tužbu protiv Lancea Armstronga uz zahtjev da im isplati 12 miliona dolara, koliko je iznosio ukupan bonus za pobjede na Tour de Franceu.

Armstrong je u oktobru doživotno suspendiran zbog korištenja nedozvoljenih sredstava i oduzeto mu je svih sedam titula pobjednika Tour de Francea, koje je osvojio od 1999. do 2005. godine.

Kompanija SCA u tužbi navodi da su Armstrong i njegov menadžer Bill Stapleton lagali i tako prevarili SCA za milione dolara.

Ističe se da je Armstrong 2005. godine nekoliko puta svjedočio pod zakletvom da nije koristio steroide i krvni doping kako bi pobijedio.

“Vrijeme je da gospodin Armstrong snosi posljedice za svoja djela. On je sam priznao da se dopingirao, da je lagao i da je prijetio ljudima”, kaže se u tužbi, u kojoj se zahtjeva suđenje.

Bolno priznanje

Američki biciklista je nedavno, tokom intervjua s američkom novinarkom Oprah Winfrey, priznao da je koristio nedozvoljena stimulativna sredstva kako bi osvojio sedam titula najboljeg na Tour de Franceu, odbacivši deceniju negiranja.

“Da”, kazao je biciklista na pitanje Winfrey da li je koristio ova sredstva kako bi uspio doći do rekordne pobjede.

“Napravio sam svoje odluke i one su moje greške”, rekao je Armstrong.

Kada je upitan da li je ikada pomislio da je to što radi pogrešno, odgovorio je: “Ne, i to je strašno.”

“Postoje ljudi koji su me podržavali, vjerovali u mene i sada imaju svako pravo da se osjećaju izdanim. Provest ću ostatak života u pokušaju da vratim njihovo povjerenje i da se ljudima izvinim.”

On je ostao bez blizu 75 miliona dolara, pošto su ga napustili svi sponzori.

“Sponzori su me napuštali u posljednje vrijeme jedan po jedan i to će me koštati 75 miliona dolara”, rekao je Armstrong.

Imovina nekadašnjeg sedmostrukog pobjednika Tour de Francea procijenjena je na skoro 96 miliona dolara.

Izvor: Agencije