SBF: U planu 600.000 novih radnih mjesta

Tokom prvog dana Sarajevo Business Foruma (SBF) potpisan je sporazum o stvaranju poljoprivredne korporacije u okviru koje bi mogle biti otvorene stotine hiljada radnih mjesta u regiji , a strani investitori dobili su i druge konkretne prijedloge gdje mogu investirati.

Potpisnici sporazuma su Hassam – Državni program za sigurnost hrane Katara, Islamska razvojna banka, BBI te lanci supermarketa u Saudijskoj Arabiji Al Othaim i Katara Al Meera.

Memorandum, koji je potpisan odmah nakon prve plenarne sesije dvodnevnog foruma, mogao bi donijeti 600.000 novih radnih mjesta u zemljama regije.

„Mislim da tu imamo jako dobru šansu, pogotovo ako se uvežemo sa finalnim prodavačima, tj. supermarketima, gdje na neki način otvaramo i tržište. Mislim da je to jedan od modela uspijeha za BiH, ali i za zemlje regije“, ocijenio je Amer Bukvić, direktor Bosna Bank International (BBI).

Prijedlozi investitorima

Haris Silajdžić, osnivački partner SBF-a, iznio je i druge prijedloge o mogućim investicijama.

„Investirati se može u softver za prepoznavanje lica na statičnim i video zapisima, kojeg razvija mladi naučnik Emir Kremić. Također, u Sarajevu imamo projekat za razvoj naprednih kompozitnih materijala, koji mogu napraviti razliku u svjetskoj avioindustriji. Razvija ga Sarajlija koji je bio jedan od glavnih inženjera u razvoju Boeinga 787 Dreamliner“, rekao je.

Na forumu su navedene su i generalne prednosti investiranja u Bosnu i Hercegovinu, ali i regiju.

„Investiranje u BiH je investiranje u širu regiju koja se zove Evropska unija, jer smo naposljetku, privilegovana zemlja sa trgovinskim sporazumima, ne samo sa zemljama CEFTA-e, koje obuhvataju 30 miliona ljudi, nego imamo i specijalne sporazume sa zemljama EU-a, što je tržište od 500 miliona ljudi. Dakle, investiranje u ovu zemlju je investiranje u EU“, poručio je Zlatko Lagumdžija, ministar vanjskih poslova BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je poručio kako BiH radi na tome da u narednim godinama otvori 100.000 novih radnih mjesta. Poručio je da BiH posjeduje obrazovanu i jeftinu radnu snagu i etablirane kompanije, kao i da su bh. zakoni iz područja rada i zapošljavanja uglavnom usklađeni s međunarodnim standardima.

“Uvjeren sam da kroz koordinirani nastup možemo privući značajne investicije za cijeli region i otvoriti mogućnost priključenja na nova tržišta”, kazao je Izetbegović.

Napomenuo je kako je BiH ujedno država koja se suočava s mnoštvom izazova, zaključivši kako će biti riješeni svi ti problemi, ma koliko teški bili.

Olakšavanje viznog režima

Izetbegović je rekao kako BiH mora olakšati vizni režim prema velikom broju država, a posebno državama Zaljeva, uspostaviti efikasniji pravosudni sustav u procesuiranju gospodarskih sporova i pažnju posvetiti i domaćim ulagačima, jer se i dalje velika sredstva javnih kompanija nalaze neiskorištena na računima komercijalnih banaka. 

Predsjednik grupe Islamske razvojne banke Ahmad Mohamed Ali  istakao je kako je SBF “postupno postao jedan od najvažnijih događaja koji predstavljaju jedinstvenu priliku za investicije”.

“SBF je postao strateška platforma za izgradnju povjerenja i znanja u ovoj zemlji i cijeloj regiji”, rekao je Ali.

Kazao je da su strana ulaganja iznimno važna za održivi razvoj, dodavši da su BiH i države Jugoistočne Europe uložile velike napore kako bi privukle strane investicije.

Ističući kako države regije imaju potencijal za razvoj halal i organske proizvodnje, Ali je rekao da će se tokom SBF-a učesnici osvrnuti na četiri regionalne teme: poljoprivredu, energiju, infrastrukturu te građevinarstvo i turizam.

“Sudionici SBF-a imaju priliku direktno formirati otvoreni dijalog s regionalnim liderima i vlastima. Zajedno ćemo stvoriti prilike za zapošljavanje mladih u ovoj regiji”, još je poručio Ali.

Ukloniti administrativne barijere

No, da bi se privukle ozbiljnije investicije, moraju se prije svega ukloniti administrativne barijere, koje mnogobrojnim procedurama koče otvaranje novih kompanija.

„Kada sam došao na vlast u Turskoj, da biste otvorili kompaniju ili strano predstavništvo, bilo vam je potrebno blizu tri mjeseca. Morali ste dobiti dozvolu nekoliko institucija, nekoliko ministarstava. Prijatelji iz Bosne to vrlo dobro razumiju, budući da i ovdje morate dobiti dozvolu raznih autoriteta i ministarstava. To je prvi problem koji smo mi riješili u Turskoj. Danas, internacionalnu firmu možete otvoriti za nekoliko sati. Ne dana, nego sati“, naveo je Ahmet Davutoglu, ministar vanjskih poslova Turske.

Ipak, većina sudionika se slaže u tome da BiH i zemlje regije idu naprijed i da imaju neophodne resurse za napredak.

„Najinteresantniji neiskorišteni resurs ove regije jeste kapacitet da iznenadimo svijet, Europu i sami sebe. Prije dvadesetak godina, negativno smo iznenadili ostatak svijeta, ali danas svjedočimo pozitivnim iznenađenjima poput intelektualnog potencijala u BiH“, rekao je Danilo Turk, bivši predsjednik Slovenije.

Percepcija stranih investitora, očigledno se mijenja, javlja Al Jazeerin reporter Emir Nuhanović.

„Rebranding Balkana – to je jedna od današnjih poruka. Mnogi učesnici slažu se u tome da ova regija više nije poznata kao konfliktno područje, već kao područje ekonomske saradnje, razvoja i kao atraktivna investicijska lokacija“, javlja Nuhanović.

Forum je okupio brojne eminentne osobe iz poslovnog svijeta i gospodarstva BiH, Zapadnog Balkana, ali i svijeta, kao i predstavnike najvećih svjetskih investicijskih fondova.

Sarajevo Business Forum je platforma za regionalnu suradnju i zajedničko predstavljanje potencijala Jugoistočne Europe utjecajnim poslovnim i političkim liderima iz cijelog svijeta. Forum će i ove, kao i prethodnih godina, djelovati na osnovu uspješno definiranih parametara konferencije u Davosu.

Tokom prethodne četiri godine, SBF je ugostio najmanje 1.000 investitora iz više od 30 zemalja, a predstavljeno je više od 300 projekata.

Izvor: Al Jazeera i agencije