Savez za Srbiju zvanično proglasio bojkot izbora na svim nivoima

'Savez za Srbiju se više od godine bori za slobodne i poštene izbore', tvrdi Lutovac (Arhiva)

Savez za Srbiju proglasio je danas, nakon što su raspisani redovni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori, bojkot izbora na svim nivoima.

Predsjedavajući Zoran Lutovac na konferenciji za medije rekao je da se SzS više od godine bori za, kako kaže, slobodne i poštene izbore, što je vlast, prema njegovoj ocjeni, ignorirala, vodila kampanju za lažne izbore i stvarala lažnu opoziciju, prenio je Tanjug.

Kako je rekao, bojkot je “veliko ne” Vučićevoj vlasti, a “veliko da” normalnoj i uređenoj Srbiji.

‘Zalaganje za slobodne izbore’

Na pitanje novinara kakva će biti strategija bojkota, s obzirom na to da mediji s nacionalnom frekvencijom nisu obavezni izvještavati o aktivnostima stranaka koje ne izlaze na izbore, Lutovac je odgovorio da kampanja bojkota ne znači neučestvovanje nego zalaganje za slobodne izbore.

Pozvao se i na Ustav, odnosno pravo građana na informiranje, što znači, kaže, da moraju biti obaviješteni i o aktivnostima dijela opozicije koji neće učestvovati na izborima.

Na konferenciji je predstavljen i prijedlog zakona o materijalnoj odšteti “političkim žrtvama” aktuelne vlasti, odnosno onima koji su izgubili posao ili na drugi način pretrpjeli materijalnu štetu zbog opozicijskog djelovanja.

Izvor: Agencije