Saudijski prijestolonasljednik nudi milijarde za Manchester United

Napadi na naftna postrojenja izazvali su kritike onih koji vjeruju da je Bin Salman zauzeo pretjerano agresivan stav prema Iranu, tvrdi izvor (EPA)

Saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman spreman je platiti skoro četiri milijarde funti, ili 4,6 milijardi eura, kako bi kupio engleski nogometni klub Manchester United, objavio je britanski Sun on Sunday, a prenijele svjetske agencije.

Ovaj trofejni klub iz engleskog grada Manchestera je trenutno u vlasništvu američke porodice Glazer, koja ga godinama odbija prodati.

Međutim, kako pišu britanski mediji, poslije prinčeve ponude, moguće je da će Amerikanci doći u iskušenje.

Podsjećaju kako je porodica Glazer preuzela vlasništvo nad Manchester Unitedom između 2003. i 2005. godine za nešto više od 900 miliona eura.

Ukoliko odluče prihvatiti ponudu saudijskog princa, ostvarit će astronomski profit.

Rivalstvo s vlasnikom Cityja

Navodi se kako je saudijska kraljevska porodica, čije se bogatstvo procjenjuje na 970 milijardi eura, još protekle godine intenzivno pregovarala oko kupovine engleskog kluba, prenosi Bloomberg.

No, pregovori su privremeno bili prekinuti, jer je Bin Salman bio upleten u diplomatski skandal nakon ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija u konzulatu njegovog kraljevstva u turskom gradu Istanbulu.

The Sun on Sunday piše kako je Bin Salmanov interes u United pogonjen željom da napravi izazov premijerligaškom i gradskom rivalu Manchester Cityju, koji je u vlasništvu šeika Mansoura bin Zayeda Al Nahyana, koji je zamjenik premijera Ujedinjenih Arapskih Emirata i član kraljevske porodice Abu Dabija.

Izvor: Agencije