Saudijski kralj pozvao katarskog emira na samit GCC-ja u Rijadu

Ne navodi se da li je Doha prihvatila poziv koji dolazi u vrijeme znakova popuštanja koje su podijelile zaljevski blok posljednjih godina (AP)

Saudijski kralj Salman pozvao je katarskog emira Tamima bin Hamada Al Thanija na godišnji sastanak regionalnog bloka koji će biti održan naredne sedmice u Rijadu, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Katara.

Zasjedanje Vijeća zaljevske saradnje (GCC), 40. po redu, trebalo bi biti održano u saudijskoj prijestonici 10. decembra. Vijeće sačinjava šest regionalnih država: Bahrein, Katar, Kuvajt, Oman, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

“Emir, šeik Tamim bin Hamad Al Thani, dobio je pisanu poruku od kralja Salmana bin Abdulaziza Al Sauda od Kraljevine Saudijske Arabije i poziv da učestvuje na 40. zasjedanju Vrhovnog vijeća GCC-a”, objavljeno je na sajtu katarskog Ministarstva.

“Poruku je dobio zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova, šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, tokom sastanka sa generalnim sekretarom GCC-a Abdullatifom bin Rashidom Al Zayanijem.”

Ne navodi se je li Doha prihvatila poziv koji dolazi u vrijeme znakova popuštanja koje su podijelile taj regionalni blok posljednjih godina.

Teške optužbe i nogometni turnir

Od juna 2017. članice GCC-ja Saudijska Arabija, UAE i Bahrein, te Egipat, nametnuli su kopnenu, zračnu i pomorsku blokadu Kataru optuživši ga za “podršku terorizmu”, što Doha kategorično i neprestano odbija i negira.

Međutim, tri države Zaljeva koje učestvuju u blokadi trenutno su na regionalnom nogometnom turniru u Kataru, objavivši kako će doći na takmičenje u posljednjem trenu.

Saudijska Arabija, koja je također zatvorila svoju kopnenu granicu s Katarom, igrat će protiv domaćina u polufinalu Kupa Arapskog zaljeva u četvrtak.

Također su objavljeni izvještaji o nenajavljenoj posjeti katarskog šefa diplomatije Mohammeda bin Abdurrahmana Al Thanija saudijskoj prijestonici prošlog mjeseca.

Izvor: Al Jazeera i agencije