Saudijski izvoz nafte prošle godine pao 10,75 posto

Saudijski izvoz nafte je u septembru 2019. godine pao na 22-mjesečni minimum (EPA)

Izvoz nafte Saudijske Arabije pao je za 10,75 procenata 2019. godine, pokazuju podaci organizacije JODI.

Ukupan izvoz, uključujući sirovu naftu i naftne derivate, iznosio je prošle godine u prosjeku 8,339 miliona barela dnevno, u odnosu na prosjek od 9,344 miliona godinu ranije, prenosi Tanjug, pozivajući se na saudijski portal Mubasher.

Prema bazi podataka JODI-ja, koji prikuplja numeričke pokazatelje iz statističkih izvještaja 114 zemalja, tokom cijele 2019. godine saudijski izvoz nije premašivao 7,4 miliona barela dnevno.

U septembru je čak pao na 22-mjesečni minimum od 6,67 miliona barela dnevno, zbog napada na naftnu infrastukturu te kraljevine.

OPEC za dodatna smanjenja proizvodnje

Na pad tražnje za naftom u Aziji uslijed epidemije korona virusa Saudijska Arabija je reagirala spuštanjem svoje zvanične prodajne cijene u martu za tu regiju.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), pod vodstvom Saudijske Arabije, zalaže se za dodatna smanjenja proizvodnje u drugom kvartalu ove godine, kao odgovor na smanjenje tražnju.

Rusija, ključni partner u sporazumu o ograničavanju prozivodnje, još nije izašla sa zvaničnim stavom o tome da li će podržati dublje rezove.

Izvor: Agencije