Saudijska princeza osuđena zbog zlostavljanja

'Svi nalazi i potvrde pokazuju da su optužbe izmišljene', rekao je Emmanuel Moyne, princezin advokat (AP)

Kći saudijskoga kralja suučesnica je u zlostavljanju radnika u njezinu luksuznom stanu u Parizu, presudio je francuski sud te osudio princezu na 10 mjeseci uvjetne zatvorske kazne, javlja Reuters.

Govoreći nakon presude, odvjetnik princeze Hasse bint Salman rekao je da je većina tvrdnji radnika Ashrafa Eida lažna i da će uložiti žalbu.

Prema prvotnoj optužbi, Eid je rekao policiji da mu je princezin tjelesni čuvar vezao ruke, udarao ga, zatim udario nogom i prisilio ga da ljubi princezina stopala nakon što ga je ona optužila da ju je snimao mobitelom, prenosi britanska agencija.

Eid je istražiteljima rekao da mu je mobitel oduzet te da mu se, nakon što je pretučen, princeza Hassa obratila “kao da je pas” rekavši: “Vidjet ćeš kako razgovaraš s princezom, kako razgovaraš s kraljevskom obitelji.”

Advokat: Nije bilo krađe, nije bilo nasilja

Princezin branitelj Emmanuel Moyne osporio je sudske zaključke.

“Nije bilo krađe i, štoviše, nije bilo nasilja. Svi istražiteljevi nalazi, liječničke potvrde pokazuju da su optužbe g. Eida izmišljene”, rekao je Moyne.

Princeza Hassa (43), sestra prijestolonasljednika Mohammeda ibn Salmana, ustrajno odbacuje bilo kakvo zlostavljanje posredstvom svojih odvjetnika. Nije došla na sud da čuje presudu.

Zasad se ne zna hoće li presuda zakomplicirati odnose između Pariza i Rijada.

I prije imali pravnih problema

Francuska je njegovala bliske veze sa Saudijskom Arabijom, no te su veze u problemima zbog odlučnosti predsjednika Emmanuela Macrona da spasi iranski nuklearni sporazum, kojemu se Saudijska Arabija, zajedno sa SAD-om, nepopustljivo protivi.

Članovi saudijske kraljevske obitelji i prije su imali pravnih problema u Francuskoj.

Francuski je sud 2013. naredio da se zaplijeni francuska imovina saudijske princeze Mahe al-Sudairi, supruge bivšeg ministra unutarnjih poslova, princa Nayefa ibn Abdul-Aziza, zbog neplaćenih računa u luksuznom hotelu u visini gotovo šest milijuna eura, podsjeća Reuters.

Izvor: Agencije