Saudijska Arabija presrela bespilotnu letjelicu iz Jemena

Husi su posljednjih sedmica povećali napade bespilotnim letjelicama na Saudijsku Arabiju, koja vojne intervenira u Jemenu od 2015. godine predvodeći arapsku vojnu koaliciju (Reuters)

Saudijska Arabija presrela je bespilotnu letjelicu koju su jemenski šiitski pobunjenici iz pokreta Husi usmjerili ka saudijskom gradu Abha na jugu, saopćila je arapska vojna koalicija koju predvodi Rijad.

Letjelica je oborena i u tom napadu nije bilo žrtava ni materijalne štete, navela je koalicija koja podržava jemensku vladu protiv pobunjenika pokreta Husi, prenosi Beta.

Televizija Husa Al-Masirah je prenijela da su šiitskih pobunjenici preuzeli odgovornost za napad i obećali “bolne dane” Saudijskoj Arabiji.

Ti pobunjenici su posljednjih sedmica povećali napade bespilotnim letjelicama na Saudijsku Arabiju, koja vojne intervenira u Jemenu od 2015. godine predvodeći arapsku vojnu koaliciju.

Povećani napadi

Ta koalicija je kao odgovor povećala zračne napade na položaje pripadnika pokreta Husi na sjeveru Jemena.

Ti napadi se događaju u trenutku rastućih tenzija u regiji, gdje Washington i Rijad optužuju Iran za napade na tankere u Omanskom (Arabijskom) moru, što Iran odbacuje.

U Jemenu je u građanskom ratu od marta 2015. poginulo gotovo 10.000 ljudi, nekoliko desetina hiljada je ranjeno, a više od 2,5 miliona je u izbjeglištvu.

Jemen, koji je pogođen i teškom humanitarnom krizom, važi za jednu od najsiromašnijih zemalja na Bliskom istoku.

Izvor: Agencije