Saudijska Arabija: Pet mrtvih u napadu ISIL-a

Grupa ISIL iz Bahreina je navela da je napadač jedan od njenih 'vojnika' (AP)

Naoružani muškarac ubio je pet, a ranio devet osoba u petak u šiitskom svetištu na istoku Saudijske Arabije, gdje je policija usmrtila ubicu, objavilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova ove države, prenose agencije.

Odgovornost za napad preuzela je organizacija koja za sebe tvrdi da pripada oružanoj grupi Islamska Država Irak i Levant.

“U pucnjavi je ubijeno petero građana, među kojima jedna žena. Devetero ih je ranjeno”, piše u saopćenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

U dokumentu se ističe da je do napada došlo u petak oko 19:00 sati po lokalnom vremenu, kada je muškarac s automatskim oružjem “počeo nasumično pucati” u dvorani za šiitske komemoracije Al-Haidaria u četvrti Saihat grada Katife.

Policija je intervenirala i otvorila vatru, usmrtivši napadača, dodaje Ministarstvo, ne navodeći više detalja.

Vjerska manifestacija

Napad je uslijedilo poslije dva dana od početka vjerskog komemorativnog festivala Ašure, jedne od najreligioznijih manifestacija šiitske manjine u toj državi.

Ovo je bio jedan od najnovijih u nizu napada bombama ili drugim vatrenim oružjem koje je izveo ISIL u Saudijskoj Arabiji tokom godine, prenosi AFP.

Državna televizija je ranije izvijestila da je napadač imao 20 godina.

Grupa ISIL iz Bahreina je navela da je to jedan od njenih “vojnika”.

Izvor: Agencije