Saudijska Arabija: Od COVID-19 u jednom danu preminulo 37 ljudi

U Saudijskoj Arabiji zaraženo je 262.772 osoba (EPA)

U protekla 24 sata u Saudijskoj Arabiji je od posljedica zaraze novom vrstom korona virusa preminulo 37 osoba, čime je ukupan broj povećan na 2.672, prenosi Anadolija.

Iz Ministarstva zdravstva navedeno je da je u istom periodu na korona virus pozitivno još 2.378 osoba.

Prema posljednjim podacima, od početka pandemije u Saudijskoj Arabiji preminule su 2.672 osobe, kod koje je utvrđeno prisustvo korona virusa, a zaražene 262.772.

Iz Ministarstva je potvrđeno i da se oporavio 215.731 pacijent.

Saudijska Arabija je ranije ovog mjeseca objavila nova zdravstvena pravila u cilju sprječavanja širenja korona virusa tokom sezone hadža 2020. godine, uvodeći zabranu okupljanja i sastajanja među hodočasnicima, kao i dodirivanje Kabe.

Zabrana dodirivanja Kabe

U izjavi Saudijskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti ‘Weqaya’ navedeno je da se uvodi zabrana dodirivanja Kabe za vrijeme obavljanja obreda hadža ove godine i mjera fizičkog distanciranja, odnosno održavanja razmaka najmanje metar i po između svake osobe tokom obavljanja obreda, što uključuje i zajedničku molitvu i mjesto obilaska oko Kabe.

Saudijska Arabija je donijela odluku u junu da ograniči broj lokalnih hodočasnika na oko hiljadu ljudi, kako bi spriječila širenje korona virusa, nakon što je muslimanima izvan kraljevine zabranila obavljanje hodočašća ove godine, i to po prvi put u modernoj historiji.

Kraljevina je donijela odluku da se ovogodišnji hadž zbog pandemije korona virusa organizira samo sa manjim brojem predstavnika različitih nacionalnosti koji se već nalaze na teritoriji Saudijske Arabije.

Izvor: Agencije