Saudijska Arabija oborila sedam jemenskih raketa

Treći put u pet mjeseci rakete lete preko Rijada (EPA)

Protivzračna odbrana Saudijske Arabije oborila je sedam balističkih projektila koje je jemenska pobunjenička milicija Husi ispalila u nedjelju na Rijad, od čijih je krhotina jedan čovjek poginuo.

To je prva žrtva u glavnom gradu tokom trogodišnje vojne kampanje koju vodi koalicija saudijskih saveznika u Jemenu.

Malo prije ponoći saudijske snage uništile su tri rakete nad sjeveroistočnim dijelom Rijada, kao i druge nad južnim gradovima Najranom, Jizanom i Khamis Mushaitom, prenijela je državna novinska agencija SPA.

Komadi projektila pali su na kuću u Rijadu i ubili jednog te ranili dvojicu egipatskih državljana, izjavio je glasnogovornik koalicije pukovnik Turki al-Malki, prema SPA-u.

To je treći put u pet mjeseci da su rakete letjele preko Rijada, što je znak da jemenski pobunjenici Husi pojačavaju napore da dođu do saudijske prijestonice, ali i znak eskalacije regionalnog rivalstva između Irana i Saudijske Arabije, javlja Reuters.

Raseljeno više od milion ljudi

Novinska agencija Husija SABA izvijestila je da su raketni projektili tipa Burkan H2 bili usmjereni na aerodrom “Kralj Halid” u Rijadu.

Također, prema navodima SABA-e, ispaljene su rakete druge vrste na aerodrome u Jizanu, Najranu i Abhi na jugu Saudijske Arabije.

Koalicija zaljevskih arapskih država pokrenula je vojne operacije protiv Husa u Jemenu u martu 2015. nakon što je proiranski orijentisana šiitska milicija napala jemenski glavni grad Sanu i prisilila na bijeg predsjednika Abd-Rabbouha Mansoura al-Hadija.

Iako su Husi odbacili optužbe da primaju pomoć od Teherana, Saudijska Arabija opisala je navodnu opskrbu Husa raketama kao “direktnu vojnu agresiju” Irana.

U sukobima u Jemenu smrtno je stradalo više od 10.000 ljudi, a raseljeno ih je više od dva miliona, te je izazvana velika humanitarna kriza u najsiromašnijoj zemlji Arapskog poluotoka. Gotovo milion ljudi ondje zaraženo je kolerom.

Izvor: Agencije