Sattler: Evropska unija nepotpuna bez BiH i regije

Sattler je posebno naglasio da su vladavina prava i nezavisno pravosuđe ključni za Bosnu i Hercegovinu (Armin Durgut / PIXSELL)

Novi šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler obratio se danas medijima prvi put nakon preuzimanja dužnosti.

Sattler je jučer predao akreditive predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željku Komšiću.

Imenovan je na dvogodišnji mandat, a u Bosnu i Hercegovinu stigao je iz Tirane, gdje je bio austrijski ambasador. 

“S lične strane, drago mi je što sam ponovo ovdje. Volim vaše planine. Drago mi je što danas preuzimam dužnost. Evropska unija je najbolje za Bosnu i Hercegovinu, a nepotpuna je bez nje i regije. Bosna i Hercegovina pokazala je da i u teškim situacijama može iznijeti probleme. To je i dokaz da se poreknu oni koji vas poriču. U Bosni i Hercegovini potrebno je uraditi mnogo: nepristrano sudstvo, zaštita prava, privreda…”, rekao je Sattler, prenosi Patria.

Pet neophodnih reformi

Podsjetio je da se u Mišljenju Evropske komisije navodi pet neophodnih reformi i da očekuje izradu Akcijskog plana za provođenje reformi iz Mišljenja. Posebno je naglasio da su vladavina prava i nezavisno pravosuđe ključni za Bosnu i Hercegovinu. 

“Bosanci i Hercegovci mnogo uplaćuju u državnu kasu i građani očekuju da će dobiti nešto zauzvrat”, dodao je.

Rekao je kako nije prihvatljivo da vlast na državnom nivou nije formirana već 10 mjeseci od izbora.

“Apeliram da se krene naprijed. Vrijeme je da svi zasučemo rukave i prionemo na posao”, poručio je Sattler i dodao da od Bosne i Hercegovine zavisi kada će pristupiti članstvu u Uniji.

Izvor: Agencije