Sastanak pregovarača SAD i Sjeverne Koreje radi pripreme samita

Sandersova nije željela komentirati sadržaj pisma koje je Kim Jong Un uputio Donaldu Trumpu (EPA)

Sastanak američkog predsednika Donalda Trumpa i severnokorejskog vođe Kim Jong Una zakazan je za 12. jun, u devet ujutro po lokalnom vremenu u Singapuru, saopštila je Bela kuća.

Portparolka Bele kuće Sarah Sanders rekla je da se nastavlja s planiranjem istorijskog samita u Singapuru i dodala da će se pregovarači SAD i Severne Koreje sastati u demilitarizovanoj zoni na Korejskom poluostrvu radi pripreme.

Trump je rekao da je cilj samita denuklearizacija Korejskog poluostrva.

Detaljna agenda samita biće naknadno saopštena.

Ljudska prava u drugom planu

Sadržaj pisma vođe Severne Koreje namenjenog Trumpu, a koje je predao visoki severnokorejski zvaničnik Kim Yong Chol tokom boravka u SAD, Sandersova nije želela da komentariše, rekavši samo da je “interesantno”.

Nakon što se sastao u Beloj kući sa Cholom, bliskim saradnikom severnokorejskog lidera, Trump je rekao da bi napravio grešku ukoliko bi odustao od samita u Singapuru.

Trump je usredsređen na postizanje nuklearnog dogovora s Kim Jong Unom, a njegovi partneri i saradnici zabrinuti su da neće posvetiti dovoljno pažnje kršenju ljudskih prava i regionalnim bezbednosnim pitanjima, navodi agencija AP.

Agencija dodaje da fokus na nuklearno oružje može dovesti do toga da Trump zanemari niz problematičnih mera severnokorejskog režima, dok Kim Jong Unu obećava “zaštitu” u zamenu za odustajanje od nuklearnog programa koji bi mogao da predstavlja direktnu pretnju SAD. 

Izvor: Agencije