Saslušanje Šešelja u Beogradu zbog izručenja Hagu

Vojislav Šešelj je optužen za zločine počinjene nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH (EPA)

Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu uputilo je poziv lideru Srpske radikalne stranke i optuženenom za ratne zločine Vojislavu Šešlju za saslušanje povodom zahtjeva Haškog tribunala za njegovo izručenje toj instituciji, u kojoj mu 31. marta treba biti izrečena prvostepena presuda po optužbama haškog tužioca.

Saslušanje je zakazano za 10. mart, a Šešelj je na konferenciji za novinare u četvrtak najavio da će se odazvati pozivu suda u Beogradu.

Prema Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom, Šešelja će saslušati sudija za prethodni postupak i potom odlučiti o ispunjenosti uvjeta za njegovo izručenje.

Odluku će donijeti rješenjem, a ono može glasiti da se zahtjev usvaja ili odbija.

U oba slučaja postoji pravo žalbe, o kojoj će odlučiti krivično vanpretresno vijeće suda od troje sudija.

Zločini u BiH, Vojvodini i Hrvatskoj

Ukoliko se pravosnažno odluči da su ispunjeni uvjeti za izručenje Šešelja, vlasti u Srbiji će ga morati uhapsiti i izručiti u Hag, budući da je Šešelj ranije najavio da se u Hag neće dobrovoljno vraćati.

Pred Haškim tribunalom Šešelj je optužen za zločine počinjene nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1993. godine.

Šešelj se 2003. godine u februaru dobrovoljno predao Tribunalu, iz kog je pušten da se brani sa slobode u novembru 2014. godine.

Međutim, Hag je nekoliko mjeseci kasnije tražio od Srbije da Šešelja uhapsi i izruči Tribunalu, što do sada nije učinjeno.

Izvor: Agencije