Sarajka čije fotografije ‘odobrava’ National Geographic i Vogue

Od hiljade fotografija, urednici National Geographica uvrstili su “YingYang” među 12 najboljih, nakon čega je dobila i najviše glasova ljudi (Tesnim Karišik)

Piše: Vedrana Maglajlija

Sedamnaestogodišnja Tesnim Karišik jedva čeka da za nekoliko mjeseci napuni 18 godina, jer će, kao punoljetna, moći prihvatiti mnogobrojne ugovore koji joj se već nude, zbog njenih fotografija.

Jednu od njih nedavno su izabrali i urednici National Geographica te je od hiljade radova iz cijelog svijeta uvrstili među 12 najboljih. Odluku o pobjedi donijeli su nakon toga čitaoci, a fotografija “YingYang” Tesnim Karišik imala je najviše glasova.

“Ne mogu opisati taj osjećaj, bila sam presretna. Samim tim što sam se fotografijom intenzivnije počela baviti prije godinu i po dana. Prije godinu dana sam upisala kurs fotografije, a profesorica Aida Redžepagić me naučila mnogo toga”, kaže Tesnim, čije su tri fotografije pregledali i “odobrili” i urednici Voguea.

“‘Approved by Vogue’ znači da vam urednici, kada pošaljete fotografije, sve pregledaju i onda ih odobre ili ne odobre. To smatram velikim uspjehom. Ali ja sam još mlada i pokušavam ostati ‘nogama na zemlji’, jer imam još mnogo toga da naučim”, skromno govori te dodaje da trenutno najviše radi umjetničku, pejzažnu, portretnu i dokumentarnu fotografiju, jer joj, kaže, treba još puno godina da se isprofilira.

Foto: Tesnim Karišik

“To mi nije hobi, nego strast”, odlučno zaključuje dok iz školske torbe izvlači uniformu, a ispod nje pažljivo vadi svoj fotoaparat, koji uvijek nosi sa sobom.

“Ovo je moj Canon”, sa osmijehom govori na kraju, nakon čega ozbiljno pita: “Da li mogu da vas fotografišem?”

Izvor: Al Jazeera