Sarajevo: Sanjin Sefić negirao krivicu

Sefić je osuđen za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa i krivično djelo neukazivanja pomoći osobi ozlijeđenoj u prometnoj nesreći (Arhiva)

Pred Kantonalnim sudom u Sarajevu počelo je suđenje Sanjinu Sefiću, optuženom za smrt dvije djevojke u prometnoj nesreći koja se dogodila početkom listopada prošle godine.

Na prvom pojavljivanju pred sucem, Sefić je izjavio da nije kriv za djela koja mu se stavljaju na teret.

Tužilac Mladen Vukojičić najavio da će pred Sud biti izvedeno 14 svjedoka, očevidaca te nekoliko vještaka različitih struka, u namjeri da dokažu da je nesreća koja je za posljedicu imala smrt dvije mlade osobe propust Sanjina Sefića. Najavljeno je iznošenje mnoštva materijalnih dokaza.

Sefićev odvjetnik Kerim Čelik je mišljenja da će kroz proces dokazati da prometna nesreća nije onakva kako je u optužnici Tužiteljstva KS predstavljena. 

Smatra da Tužiteljstvo ima materijalne dokaze, ali da su oni u vezi s pomaganjem počinitelju, a ne u vezi sa samom nesrećom.  

Optužnica tereti Sefića za teško kazneno djelo protiv sigurnosti javnog prometa i kazneno djelo neukazivanja pomoći ozlijeđenoj osobi nakon prometne nesreće.

Usmrtio studentice na pješačkom prijelazu

Sefić je, prema optužnici, 10. listopada prošle godine, vozeći automobil brzinom većom od 100 km/h prošao kroz crveno svjetlo na semaforu i na pješačkom prijelazu u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu usmrtio studentice Selmu Agić i Editu Malkoč.

U optužnici se navodi da Sefić nije smanjio brzinu, nije kočio niti je pokušao automobilom izbjeći djevojke.

Čelik je, iznoseći uvodne riječi, ustvrdio kako su izjave svjedoka kontradiktorne i da tužiteljstvo posjeduje nejasne videozapise događaja.

Sefić je pobjegao s mjesta događaja i preko graničnog prijelaza Uvac ušao u Srbiju, gdje je uhapšen dan kasnije i zadržan u ekstradicijskom pritvoru.

Bh. pravosuđu izručen je 9. siječnja. Od tada se nalazi u pritvoru, a prilikom ispitivanja branio se šutnjom.

Tužiteljstvo Kantona Sarajevo podignulo je optužnicu i protiv Sefićevih pomagača – Sare Sefić, Dine Alića, Amara Salihovića i Sauda Nišića.

Saru Sefić, Dinu Alića i Amara Salihovića terete da su pomogli Sanjinu Sefiću da pobjegne iz BiH, tako što su ga prevezli do graničnog prijeleza Uvac. Terete ih za počinjenje kaznenog djela pomaganja počinitelju nakon kaznenog djela.

Sauda Nišića terete da je pomogao Sari Sefić, Aliću i Salihoviću nakon izvršenja kaznenog djela, a zbog sakrivanja vozila kojim su Sefića prevezli do granice.

Za trojicu pomagača na početku suđenja je rečeno kako su otprije poznati policiji i ranije osuđivani.

Suđenje se nastavlja 6. travnja.

Izvor: Al Jazeera i agencije