Sanchez raspisao prijevremene izbore u Španiji

Pedro Sanchez je imao mandat do 2020. godine, za kada su predviđeni redovni parlamentarni izbori (EPA)

Španski premijer Pedro Sanchez raspisao je prijevremene izbore za 28. april, nakon što je u srijedu Parlament odbacio njegov prijedlog budžeta, javila je Anadolija.

“Zadatak premijera je da predstavi projekt u brojevima. Imali smo socijalni budžet koji nažalost nije prošao u parlamentu. On je uključivao jednakost, napredak, dostojanstvene uvjete na tržištu rada… Španci će odlučiti kakvu budućnost žele“, rekao je Sanchez na konferenciji za medije u Madridu.

Sanchez je u premijersku fotelju došao prošlog juna nakon što je u parlamentu bilo izglasano nepovjerenje konzervativnoj vladi Mariana Rajoya čija je stranka osuđena za korupciju.

Katalonske stranke protiv budžeta

Budžet su srušile katalonske stranke ERC i PDeCAT, koje su podršku uvjetovale dijalogom s Vladom o “samoodređenju Katalonije” i “prestanku represije” protiv katalonskih dužnosnika optuženih za pobunu protiv Španije.

Te male stranke su u junu glasale u korist Sancheza prilikom izglasavanja nepovjerenja tadašnjoj konzervativnoj vladi, čime je on, kao čelnik opozicije, postao premijer na čelu manjinske vlade.

U srijedu je, međutim, 191 zastupnik odbio predloženi budžet za ovu godinu, dok ga je prihvatilo njih 158.

Među onima koji su ga odbili bile su opozicione stranke desnice i centra, Narodna stranka i Građani.

Imao mandat do 2020. godine

Sanchez je imao mandat do 2020. godine za kada su predviđeni redovni parlamentarni izbori.

Ovo je drugi put u posljednjih 40 godina da budžet nije prošao glasanje u španskom Parlamentu.

Godine 1995. socijalistička vlada tadašnjeg premijera Felipea Gonzaleza nije dobila podršku Parlamenta, nakon čega je sazvao prijevremene izbore.

Na njima su 1996. godine pobijedili konzervativci, na čelu s Jose Mariom Aznarom.

Izvor: Agencije