Sanader negirao krivicu na ponovljenom suđenju

Na Županijskom sudu u Zagrebu počelo je ponovljeno suđenje bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu, njegovim saradnicima i Hrvatskoj demokratskoj zajednici za slučaj “Fimi media”.

Na početku ponovljenog suđenja svi su izjavili da nisu krivi, ali Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) vjeruje da će dokazati suprotno.

Optuženi su za izvlačenje gotovo deset miliona eura iz javnih preduzeća i ministarstava, a novac je, prema optužnici, završio kod Sanadera i njegove porodice, kao i u crnim fondovima HDZ-a.

Nepravosnažnom presudom prije nešto više od dvije godine, svi su proglašeni krivim, ali je Vrhovni sud ukinuo presudu i vratio suđenje na početak.

Nastavak suđenja sutra

Suđenje se nastavlja sutra čitanjem dokumentacije.

U novom postupku, Sud ponovno treba izvesti sve već jednom provedene dokaze i otkloniti bitne povrede odredbi krivičnog postupka koje su, prema mišljenju Vrhovnog suda, utjecale i na pravilnost utvrđenja činjeničnog stanja.

Sanader, koji se nedugo nakon napuštanja premijerske pozicije 1. jula 2009. našao na meti USKOK-a zbog brojnih afera, više nije osuđen ni u jednom slučaju jer je Ustavni sud 2015. ukinuo presudu u slučaju Hypo i INA – MOL, koja je bila pravosnažna.

Izvor: Al Jazeera i agencije