Šampionu jedna loptica ne ruši karijeru

U pravu je nekadašnji šampion Boris Beker - Novak Đoković se mora fokusirati samo na tenis i na svoju igru (EPA)

Diskvalifikacija najboljeg svetskog tenisera Novaka Đokovića sa US Opena izazvala je ogromnu svetsku pažnju, ali i reakciju, kako stručne, tako i kompletne javnosti. Gotovo da nema iole upućenijeg čoveka u tenisu koji nije našao za shodno da napiše ili kaže koju reč o ovoj temi. Đokoviću se za malo nešto slično dogodilo 2016. godine, kada je prvi put uspeo da osvoji Roland Garos u Parizu. U pohodu ka tituli bacio je reket, koji samo pukom slučajnošću nije pogodio službeno lice na terenu. Da se to desilo, Đoković ni tada ne bi uspeo da se na još jedan način upiše u tenisku istoriju.

Ta situacija kao da mu nije bila dovoljno upozorenje. Ume na terenu da preterano iskaže bes, stav, neslaganje, ali definitivno to mora da uradi na način da ne ugrozi svoje igranje i nastup na turnirima. Bilo je pitanje dana i kada će neko od tenisera da bude diskvalifikovan. I ovo nije samo lekcija za Đokovića, već za ceo teniski svet. Ako svetski teniser broj jedan, glavni favorit za osvajanje US Opena biva izbačen sa turnira, ne postoji šansa nikome drugom da se progleda kroz prste. Pravila važe za sve i to je velika poenta.

Jasno je da je Đoković bio nezadovoljan igrom koja je prethodila incidentu. Nije uspeo da iskoristi nekoliko set lopti, njegovi udarci, hirurški procenti, za milimetre su odlazili u aut, i na kraju je izgubio svoj servis. Pre toga je jedna od reklama sa centralnog terena stradala, pošto je reketom raspalio lopticu po njoj. Jasno je da je sve to dovelo do toga što se desilo. Jedini krivac za ovo što se desilo jeste definitivno Đoković i ako nekoga boli to što se desilo, boli njega. I nema tu nikakve zavere. Za razliku od svih nas, Đoković se izdigao i krenuo dalje.

Uvije se vraćao jači i uspješniji

Pokušala je javnost u Srbiji da ispinuje priču o tome kako je Rodžer Federer jednom prilikom poslao loptu nebu pod oblake u neviđenom besu i uz jednog momka iz publike koji se uplašio da ga ta loptica ne pogodi. To je kao jedan od dokaza da postoji svetska zavera protiv Đokovića, Srbije, a ne bi se iznenadili da se pojavi neko ko bi rekao da je to zavera protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Za razliku od “Novakove” loptice, ova nikoga nije pogodila i u tome leži glavna razlika, a ne neka teorija zavere.

I sada dolazimo do važnijeg dela priča. Đoković je “mali milion puta” dokazao da je veliki sportista, šampion i, pre svega, čovek. I to mu nijedna diskvalifikacija zbog nesmotrenog udaranja loptice ne može da oduzme. Ko ga posle ovog incidenta bude posmatrao drugim očima, taj je glup, pristrasan i ostrašćen. Pored svega toga, ako neko ume da se izdigne od pepela, to je onda Đoković. Ovo nije pepeo u kome se našao. Ovo je prolazna stanica na putu koji se zove – život. Bio je Đoković u mnogo težim situacija nego što je ova i vraćao se jači i uspešniji nego što je bio.

Da je samo čovek, pokazao je time što nije uspeo da sakupi snage i obrati se novinarima u Njujorku. Koliko god to bilo nepopularno, treba ga razumeti i na miru se posvetiti završnici US Opena, koji će dobiti debitanta pobednika. Spakovao je kofere i uputio se u Evropu. Što se njegovog samopouzdanja tiče, sigurno bi bolje bilo da je na sezonu na šljaci stigao kao pobednik US Opena, ali nema sumnja da u sebi ima snage da prevaziđe ovo što mu se desilo i da nastavi pobedonosni niz.

Litije i rupe u ozonskom omotaču

Prvi turnir pred njim je Rim. Situacija će po njega biti bitno drugačija. Mnogo veća konkurencija. Od 20 najboljih tenisera, 18 ih se prijavilo za ovaj turnir. Neprikosnoveni “kralj šljake” Refael Nadal vraća se na tip terena na kojem se najbolje oseća. Đoković je pokazao i dokazao da može protiv Nadala i na šljaci. Ne treba zaboraviti ni mlade lavove željne pobeda. Sve nekako ne ide na ruku Đokovića, ali on je tada najjači, najprisebniji i najskoncentrisaniji.

U pravu je nekadašnji Đokovićev trener i šampion Boris Beker. Đoković mora da se fokusira samo na tenis i na svoju igru. Rupe u ozonskom omotaču, svetske nepravde i litije u Crnoj Gori ne treba više da ga zanimaju. Jedina stvar o kojoj mora da brine su porodica i tenis. Ništa drugo. Rasplinuo se na sve strane. Nema šta on da ispravlja krive Drine, ima nas koji nemamo pametnija posla to da radimo.

MI smo tu nebitni, kao što su nebitni i oni teoretičari zavera koji u svemu ovome vide atak na srpstvo. Svaka Novakova pobeda je samo njegova, kao i svaki poraz. On je dovoljno i jak i pametan da mu niko od nas nije potreban sa strane. Sada je trenutak da dokaže da je spreman i sposoban za još veća dostignuća. Kakav bi on to šampion bio kada bi ga jedna nesmotrena loptica koštala karijere. Srećom po sebe, jači je i od nje, ali i od svih nas.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera