Samit EU – Kina: Trgovinski ratovi vode u nove sukobe

Lideri Evropske unije sastali su se s kineskim premijerom Li Keqiangom (EPA)

Predstavnici Europske unije naglasili su u ponedjeljak kako je zajednička odgovornost Europe, Kine, Sjedinjenih Američkih Država i Rusije prekinuti trgovinske ratove, te provesti reformu Svjetske trgovinske organizacije, prenosi agencija dpa.

“Zajednička dužnost Europe, Kine, SAD-a i Rusije jeste da ne unište ovaj (svjetski) poredak, nego da ga poboljšaju i da ne počinju trgovinske ratove, koji su kroz našu povijest dovodili do sukoba, nego da hrabro i odgovorno promijene ovaj, na pravilima temeljen svjetski poredak”, rekao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk na summitu EU-Kina u Pekingu.

“Iz tog razloga pozivam naše kineske domaćine, ali isto tako i (američkog) predsjednika Donalda Trumpa i (ruskog) predsjednika Vladimira Putina, da zajednički počnemo proces reforme Svjetske trgovinske organizacije. Ima još vremena da spriječimo sukobe i kaos”, zaključio je Tusk.

Uz Donalda Tuska, na 20-om po redu summitu EU-Kina također je bio i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker. Dvojica europskih čelnika su se sastali i s kineskim premijerom Li Keqiangom.

Li: Kina i SAD moraju riješiti probleme

Li je naglasio kako Kina želi riješiti sve trgovinske razmirice sa SAD-om.

“Kina ne želi trgovinski rat sa SAD-om. Nitko iz trgovinskog rata ne izađe kao pobjednik”, naglasio je Li na marginama summita s europskim vođama.

“Na SAD-u i na Kini je da riješe probleme”, naveo je Li, no bez dodatnih detalja.

Li je također, uz Tuska i Junckera, izrazio podršku reformi Svjetske trgovinske organizacije, te zaštiti slobodne trgovine.

Na kraju je naglasio kako su EU i Kina “dvije sile stabilnosti” u svjetskoj trgovini, za razliku od stava prema SAD-u, za koji Kina kaže da šteti svjetskoj ekonomiji.

Izvor: Agencije