Oglasi

Salvini protiv prekida utakmica nakon rasističkih povika

Italijanski ministar unutrašnjih poslovaje također rekao da je sklon određivanju dnevnih termina utakmica umjesto noćnih.
Salvini najavio jedinstveni zakon za sigurnost u sportuEPA

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini rekao  je da se protivi prekidu fudbalskih utakmica ili zatvaranju stadiona za gledaoce, kao što neki zagovaraju, u slučaju rasističkih povika poput nedavnih na utakmici Inter-Napoli.

"Zatvaranje stadiona, prekidi utakmica ili zabrane prijevoza navijača, to je ostavka države", rekao je Salvini, također čelnik italijanske krajnje desnice.

"Zalažem se da se odgovornost prebaci na navijače i da im se kaže da onaj koji pogriješi, mora platiti", dodao je ministar nakon sastanka u Rimu o sigurnosnim mjerama na stadionima.

Salvini je okupio predstavnike policijskih snaga, sportskih saveza, sudaca, trenera i predstavnika klubova navijača nakon nasilja 27. decembra tokom i nakon utakmice italijanskog prvenstva Inter-Napoli.

Poginuo navijač

Na toj utakmici su francusko-senegalskom nogometašu Napolija Kaildouu Koulibalyju dovikivani rasistički povici zbog kojih Inter mora odigrati dvije utakmice bez gledatelja.

I izvan stadiona je izbilo nasilje prilikom te utakmice u kojem je smrtno stradao jedan navijač Intera.

"Ne smije se brkati navijače, koji su 99,9 posto dobri ljudi, s delinkventima", rekao je Salvini i naglasio da želi iskorijeniti delinkvenciju u i izvan stadiona.

Najavio je također jedinstveni zakon za sigurnost u sportu.

"Treba omogućiti kolektivne prijevoze navijača jer je lakše kontrolirati 1000 navijača u jednom vlaku nego 100 automobila koji ulaze u grad bez ikakve kontrole", naglasio je Salvini.

Ministar je također rekao da je sklon određivanju dnevnih termina utakmica umjesto noćnih.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.