Salvini okuplja evropske krajnje desne stranke

Matteo Salvini, Marine Le Pen
Matteo Salvini je otkrio da idućeg mjeseca planira veliki predizborni skup u Italiji (EPA)

Talijanski potpredsjednik Matteo Salvini je najavio da će biti domaćin velikog skupa europskih nacionalističkih i krajnje desnih stranaka, kako bi se promovirala zajednička politička vizija uoči izbora za Europski parlament u svibnju.

Salvini, ministar unutarnjih poslova i čelnik Lige, koja vlada Italijom u koaliciji s Pokretom pet zvijezdica (M5S), nada se da će okupiti blok sličnih, protuimigrantskih stranaka u EP-u, kako bi se suprotstavili tradicionalno dominantnim strankama lijevog i desnog centra, prenosi Hina.

Dosad mu, zbog sukobljenih nacionalnih interesa, nije uspijevalo formirati široki, suverenistički front u Europskoj uniji.

No, nakon razgovora s dugogodišnjom francuskom saveznicom Marine Le Pen, Salvini je novinarima otkrio da idući mjesec planira puno ambiciozniji predizborni skup.

Salvini želi privući Orbana i Kaczynskog

“U svibnju u Italiji pripremamo ogroman događaj za Europu za idućih 30 godina, na koji ćemo pozvati sve europske pokrete koji predstavljaju alternativu vladavini socijalista i Europske pučke stranke – EPP proteklih godina”, kazao je on, referirajući se na najveći lijevi i desni blok unutar EP-a.

“To će biti prvi put da se u Italiji odvija događaj koji okuplja najmanje 15 ili 20 europskih država”, istaknuo je Salvini u Parizu.

Nije otkrio koje druge stranke su se pridružile inicijativi.

Liga se nada da će događaj biti organiziran na nekadašnjem rimskom antičkom stadionu, za utrke kočijama, Circus Maximus.

Europske stranke su formirale razne međunarodne političke grupacije unutar EP-a, a Liga je član Europe nacija i slobode – ENF, u kojoj su i Nacionalno okupljanje Marine Le Pen i Slobodarska partija Austrije (FPO).

Salvini želi privući i druge krajnje desne i nacionalističke čelnike čije su stranke u drugim grupacijama, poput mađarskog premijera Viktora Orbana i Jaroslawa Kaczynskog, vođe vladajuće poljske stranke Pravo i pravda – PiS.

Kaczynski se s talijanskim potpredsjednikom susreo u siječnju, no PiS je veoma sumnjičav u vezi bliskih odnosa koje Le Pen i Salvini održavaju s Moskvom, pa je objavio da se neće pridružiti skupu u svibnju.

Velike političke razlike

“Susreli smo se sa Salvinijem prije nekoliko tjedana i iznijeli svoje uvjete po pitanju EP-a. Ne predviđamo nikakav daljnji kontakt do završetka izbora”, poručio je Tomasz Poreba, voditelj kampanje za europske izbore PiS-a.

Ta je stranka ovaj tjedan izrazila dobrodošlicu talijanskoj krajnje desnoj stranci Braća Italije u svoju političku grupaciju, Europske konzervativce i reformiste (ECR).

“Mi smo pravi suverenisti. Oni su populisti”, rekla je čelnica stranke Giorgia Meloni govoreći o Ligi.

“Ne mislim da je Salvinijev projekt dovoljno jasan u vezi toga što želi s Europom.”

Salvini je otkrio kako će mu se u ponedjeljak pridružiti Alternativa za Njemačku (AfD), konzervativna Partija Finaca i Danska narodna partija.

Supredsjednik AfD-a Joerg Muethen je rekao da se, iako on i Salvini imaju slične poglede na migraciju, razlikuju se po pitanju ključnih ekonomskih pitanja poput potrebe za poštivanjem europskih fiskalnih pravila.

“Ne možemo se složiti u svemu. Razgovarat ćemo o tome i pronaći kompromise.” 

Izvor: Agencije