Salvini najavljuje da će se Liga vratiti još jača

Liga, Italija, Matteo Salvini
Salvinijeve pristaše su nosile brojne transparente kojima su tražili izbore i rekvizite sa natpisom 'Salvini zauvijek' i 'Salvini premijer' (EPA)

Bivši talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini obećao je svojim pristašama da će se njegova Liga vratiti u vladu Italije s još više snage nego ranije, a u svom euroskeptičnom stilu upozorio je europske saveznike na slabom francuskom, njemačkom i engleskom jeziku da talijanski narod nije ničiji sluga.

“Nikada neću odustati jer naša zemlja očekuje sve. Dajem riječ onima koji su mislili da sam umoran i da mi je potrebna pauza, da ću raditi više nego ranije”, rekao je Salvini na godišnjem skupu desničarske Lige u gradu Pontida u Lombardiji, kako prenosi Tanjug.

“Više volim sada prepustiti sedam ministarskih mjesta izdajnicima jer ćemo ih za nekoliko mjeseci ponovno osvojiti interesom i transparentnošću”, rekao je Salvini.

Uspostavljanje opozicije novoj koaliciji

Dok je Salvini smanjio svoje često vatrene tonove, pozivajući pristaše da budu strpljivi i pristojni u političkim raspravama, govornici koji su se na bini pojavili prije njega govorili su o revoluciji i otporu, a članovi stranke su napali talijanskog novinara Gada Lernera.

Salvinijeve pristaše, čini se, nisu obeshrabrene nakon njegovog pogrešnog političkog proračuna zbog kojeg njegova stranka više nije u Vladi, pa su nosili brojne transparente kojima su tražili izbore, kao i šalove sa natpisom “Salvini zauvijek” i majice s parolom “Salvini premijer”.

Okupljanje ima dodatni značaj jer Salvini pokušava uspostaviti svoju bazu kao oporbu novoj vladajućoj koaliciji koju čine pokret Pet zvijezda i Demokratska stranka.

Optužuje Contea za izdaju birača

Talijanska koalicijska vlada, koju su činili Salvinijeva desničarska Liga i Pokret pet zvijezda raspala se prošlog mjeseca, kada ju je Salvini iznenada “proglasio mrtvom” i raspisao izbore.

Nova talijanska Vlada dobila je povjerenje u Senatu, gornjem domu talijanskog parlamenta, u utorak nakon oštre rasprave, u kojoj je Matteo Salvini optužio nestranačkog premijera Giuseppea Contea za izdaju birača.

Conteova Vlada, koju čine protuestablišmentski Pokret pet zvijezda (M5S) i lijevo centristička Demokratska stranka (PD), potvrđena je u u ponedjeljak u donjem domu parlamenta.

Većina u Senatu je tanja, a za prihvaćanje nove Vlade Italije glasalo je 169 zastupnika, od ukupno 321 zastupnika, dok ih je 133 bilo protiv, što znači da Conte ima većinu od osam zastupnika, prenosi Hina.

Tanka većina u Senatu

Tanka većina u Senatu problem je za Contea jer bi zakoni o osjetljivim pitanjima, poput migracija, o kojima je podijeljena i nova vladajuća koalicija, mogli biti oboreni u Senatu.

Nova talijanska nije popularna među većinom glasača, pokazalo je istraživanje javnog mišljenja.

Očekuje se da će nova Vlada biti blaža prema migraciji i manje se sukobljavati s Europskom unijom.

No, 52 posto Talijana ima negativno mišljenje o Vladi, dok ih pozitivno misli njih 36 posto, pokazala je nedavno anketa Ipsosa objavljena u listu Corriere della Sera.

Ako se isključe osobe koje nemaju mišljenje, Vladu podržava 41 posto Talijana, što je među najnižim rejtinzima nove administracije, naveo je Ipsos.

Salvini se nadao da će povlčenjem iz vlade potaknuti prijevremene izbore i iskoristiti ankete koje su mu išle u korist.

Izvor: Agencije