Sajt ‘Arms Watch’: Pod udarom smo hakera iz Srbije

Portal tvrdi da je najmanje tri miliona komada oružja iz Srbije našlo put do Jemena i Sirije (Al Jazeera)

Međunarodni portal Arms Watch (armswatch.com) saopćio je danas da se njihov sajt našao pod hakerskim napadima iz Srbije dan nakon što je objavljen treći dio priče o navodnom izvozu oružja iz Srbije u Jemen, u kojem, kako se tvrdi, posreduju i članovi porodica nekih visokih funkcionera Vlade.

Kako navodi taj sajt na nalogu na Twitteru, utvrđeno je da hakerski napadi dolaze iz Srbije, prenosi agencija Beta.

U ovom trenutku tom sajtu iz Srbije je moguće pristupiti samo korištenjem tzv. VPN softvera (Virtual Private Network).

Portal je ranije objavio da je oružje proizvedeno u valjevskom “Krušiku” završilo u rukama pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant u Jemenu, uz posredovanje firme iz SAD-a i preko Afganistana.

‘Izvoz provela kompanija GIM’

Također se dodaje da je, prema dokumentima koje su novinari tog portala dobili od proizvođača u “Krušiku”, granate koje su viđene u rukama pripadnika ISIL-a kupilo Ministarstvo odbrane Saudijske Arabije.

Navode i da je izvoz otprilike 517.000 granata iz Srbije provela privatna kompanija “GIM”, koju predstavlja Branko Stefanović, otac ministra policije Srbije Nebojše Stefanovića.

Kako je objavila bugarska novinarka i osnivačica Arms Watcha Diljana Gajtandžieva, najmanje tri miliona komada oružja iz Srbije, kao što su granate i rakete, našlo je put do Jemena i Sirije tokom prethodnih godina. 

Izvor: Agencije