Oglasi

Sahranjen patrijarh srpski Irinej

Zbog epidemiloških mjera i malog prostora u kripti Hrama Svetog Save, građani i gosti nisu mogli prisustvovati sahrani.

Veliki broj građa se oprostio od patrijarha Irineja

Patrijarh srpski Irinej sahranjen je u nedjelju iza podneva u kripti Hrama Svetog Save, kao prvi patrijarh koji je sahranjen u ovom hramu.

Hram Svetog Save je završen za života i mjesta na tronu Srpske ptravoslavne crkve patrijarha Irineja, na vračarskom platou, na kojem je prije više od vijeka započet, prenosi Tanjug.

Kovčeg s tijelom preminulog patrijarha prenijet je oko 13:10 sati u kriptu, gde je sahranjen.

Od patrijarha su se oprostili mitropolit dabrobosanski Hrizostom, protojerej - stvavrofor Petar Lukić, predsjedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a pročitano je o pismo - poruka patrijarha moskovskog i cijele Rusije Kirila

Liturgija, opelo i besjede

Nakon zaupokojene liturgije, opela i besjeda, kovčeg su u kriptu penijeli pripadnici Garde Vojske Srbije.

Arhijereji SPC-a su formirali kolonu, na čijem čelu je bio krst, a gardisti su ponijeli kovčeg sa zelenom odeždom, žezlom i panakamilavkom.

Zbog epidemiloških mjera i malog prostora u kripti, građani i gosti u hramu nisu mogli prisustvovati sahrani.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.