Sahara za migrante opasnija od Mediterana

Zbog nedostupnosti terena, broj umrlih u Sahari zauvijek će ostati tajna (Reuters)

Postoji mogućnost da mnogo veći broj migranata nastrada u pustinjama Sahare nego u vodama Mediterana, u pokušaju da iz Afrike stignu u Evropu, saopćila je organizacija za praćenje migracija.

U izvještaju organizacije “4mi”, ogranka Danskog vijeća za migracije, navodi se da migrantima koji prelaze Mediteran pomažu obalske straže, kao i da postoji uvid u približan broj onih koji nisu preživjeli, dok je prelazak preko pustinja mnogo rizičniji, a nestalima, zbog pijeska, nestaje svaki trag, tako da je broj poginulih na kopnu nedostupan.

“Nakon razgovora s malim brojem migranata, došli smo do informacije da je u pustinji poginulo najmanje 1.245 ljudi – čiju smrt su nam potvrdili ispitani očevici”, navodi se u izvještaju.

Pretpostavlja se da je broj poginulih, prije nego što stignu do obale Libije, najmanje duplo veći od broja onih koji su se utopili u Mediteranu, pokazalo je istraživanje.

Mediteranska grobnica

Cilj istraživanja je da se utvrdi bar približan broj neregistriranih smrtnih slučajeva u Sahari.

U pokušaju da se domognu italijanske obale, u vodama Mediterana poginule su hiljade migranata, a samo je u posljednjoj sedmici aprila u blizini libijske obale život izgubilo preko 1.100 migranata.

Podaci pokazuju da je u 2016. godini, u pokušaju da se domognu Evrope, poginulo približno 3.400 migranata, a od toga 80 posto ih se utopilo u vodama Sredozemnog mora.

U maju ove godine italijanska obalna straža spasila je od smrti gotovo 5.600 migranata, koje je pronašla u akciji presjecanja ilegalne migracije.

Većina migranata koja iz Afrike dolazi u Evropu kreće se kroz Saharu dok ne stigne do libijske obale Mediterana, a onda se ilegalnim pomorskim putem prebacuju do otoka Lampedusa, ili do drugih destinacija na italijanskoj obali.

Izvor: Agencije