SAD želi ponovo poslati čovjeka na Mjesec 2024.

Američka svemirska agencija NASA trenutno nije u mogućnosti poslati astronaute ni u orbitu oko Zemlje (EPA)

Bijela kuća 50 godina nakon prvih koraka čoveka na Mjesecu, želi da američki astronauti ponovo odu na Zemljin prirodni satelit 2024. godine, prenose agencije.

Dodaje se kako će Mjesec služiti kao probni poligon za slanje astronauta na Mars 2030-ih.

Astronaut Apolla 11 Buzz Aldrin se još 1994. godine, na 25. godišnjicu, zapitao da li će se astronauti do 50. godišnjice vratiti i na Mjesec, a kamoli sletjeti na Mars, što je u to vrijeme bio kratkoročan cilj.

Američka svemirska agencija NASA trenutno nije u mogućnosti poslati astronaute ni u orbitu oko Zemlje. Rusi po visokim cijenama lansiraju američke astronaute na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), dok kapsule SpaceX i Boeing ne budu spremne.

One vjerovatno neće biti gotove ni naredne godine.

„Prije 50 godina smo sletjeli, istražili, vratili se. To je 50 godina nenapretka“, rekao je Aldrin na proslavi godišnjice u Los Angelesu i dodao kako bi se svi trebali posramiti zato što ne mogu bolje od toga.

Sastanak s Trumpom

Astronaut Michael Collins, koji je kružio oko Mjeseca na matičnom svemirskom brodu dok su Aldrin i Neil Armstrong postavljali zastavu SAD-a i sakupljali kamenje, priznaje kako je povratak na Mjesec kao stepenica za Mars „validan plan“.

„Ali, ne moram se slagati s tim“, rekao je za AP i dodao kako, ako žele ići na Mars, odmah to trebaju i uraditi.

I predsjednik SAD-a Donald Trump prednost daje planu da se odmah ide na Mars. On je na sastanku sa Aldrinom i Collinsom u Ovalnoj sobi povodom godišnjice upitao da li je moguće poslati astronaute na Mars bez ponovnog istraživanja Mjeseca, na šta je Collins potvrdno odgovorio.

Uprkos nedostatku ljudskog prisustva na Mjesecu, robotski svemirski brodovi ga stalno istražuju, pa tako pored NASA robota, Kina je lansirala, a Indija planira uskoro lansirati svoju misiju na Mjesec.

Projekat Artemida, nazvan po sestri bliznakinji Apolona iz grčke mitologije, ima za cilj slijetanje na južni pol Mjeseca. Ogromni ledeni pokrivač zaklanjao je kratere na Mjesecu koji mogu biti dragocjeni izvori vode za piće, uzgajanje hrane i izradu raketnog goriva.

Izvor: Agencije