SAD zamrznuo 640 miliona dolara ruskog novca

Novac će biti zamrznut po sadašnjem valutnom kursu (Getty Images)

U Sjedinjenim Američkim Državama “zamrznuto je 640 miliona dolara ruskog novca poslije uvođenja sankcija“, piše Wall Street Journal, prenosi Srna.

Prema navodima lista, zamrznuti su aktivi tri ruske kreditne organizacije –  Banke Rusija, Sobinbanke i SMP Banke.

Prvo rusko pravno lice koje se našlo pod udarom sankcija nakon aneksije Krima u sastav Rusije bila je Banka Rusija.

Vlasti SAD-a tvrde da su “zamrzle” aktive banke jer pripadaju Juriju Kovaljčuku, koji je blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Zatim se pod sankcijama našla SMP Banka, braće Arkadija i Borisa Rotenberga, koji, prema pisanju lista, također ulaze u “bliski krug” ruskog predsjednika.

EU sprema nove sankcije

Na zamrznutim računima Rusije i Sobinbanke u SAD-u bilo je 572 miliona dolara, što predstavlja, kako piše list, približno deset posto ukupne imovine kreditnih organizacija u 2013. godini po sadašnjem valutnom kursu.

Britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond izjavio je u petak da će Evropska unija pripremiti nove sankcije protiv Rusije, koje bi vrlo brzo bile uvedene u slučaju narušavanja dogovorenog prekida vatre u Ukrajini.

“EU će ostati jedinstvena po pitanju sankcija, koje moraju ostati na snazi dok u potpunosti ne bude proveden sporazum iz Minska”, izjavio je Hammond.

Dodao je da Velika Britanija ne planira Kijevu poslati naoružanje, ali da “u budućnosti ništa ne odbacuje”, pošto je situacija na istoku Ukrajine “dinamična”.

Izvor: Agencije