SAD za slanje novih borbenih aviona u Evropu

Američka vojska ne vidi razlog zbog čega F-22 avioni ne bi bili stacionirani u Evropi (AP)

Visoka dužnosnica američkog Zrakoplovstva Deborah Lee James istaknula je situaciju s Rusijom kao “najveću pretnju” i najavila mogućnost slanja aviona tipa F-22 u Europu.

Prema njenim riječima, Zrakoplovstvo SAD razmatra plan daljeg povećanja snaga u Europi, prenose američki i ruski mediji.

“To je samo početak. Bit će još toga. Vidjet ćete sve više i više rotacijskih snaga. Najveća prijetnja za nas su događanja u vezi s Rusijom i njene aktivnosti. To ima veliki udio u tome i zbog čega sam ja u Europi“, rekla je James novinarima u Parizu.

Navela je kako ne vidi razlog zbog čega F-22 avioni ne bi bili stacionirani u Europi.

Nakon Francuske, ona će posjetiti Veliku Britaniju, Italiju, Cipar, Poljsku i Njemačku.

Rusi obećali ‘adekvatan odgovor’

“Uvjerit ćemo naše saveznike da stojimo s njima rame uz rame“, dodala je James, koja je došla posjetiti sajam Paris Air Show na kojem najsuvremenije primjerke vojnih, civilnih i sportskih aviona i letjelica izlažu vodeće svjetske kompanije avioindustrije.

Prije nekoliko dana, Pentagon je najavio kako bi mogao rasporediti tenkove, oklopne transportere i drugo teško naoružanje za gotovo 5.000 vojnika u nekoliko baltičkih i istočnoeuropskih država kako bi odvratio moguću rusku agresiju.

Uslijedio je odgovor ruskog Ministarstva vanjskih poslova koje se nada da se planovi SAD o razmještanju tenkova i teške vojne tehnike u zemljama NATO-a, na granici s Rusijom, neće obistiniti i da će “razum prevladati”.

Međutim, rusko Ministarstvo obrane je obećalo “adekvatan odgovor” ako se u istočnoj Europi pojave američki tenkovi, javile su ruske agencije.

Rusija je izvela brojne letove na granici s europskim zemalja povećavajući tako tenzije sa Zapadom nakon što je anektirala Krim. Takve aktivnosti Rusija demantira.

Izvor: Agencije