SAD vjeruje da Rusija izvodi nuklearne testove

Nuklearna bomba
Uništenje nuklearnog oružja, kaže Gorbačov, nešto je što se mora uraditii ako se želi spasiti čovječanstvo i planeta (EPA)

Sjedinjene Američke Države vjeruju kako je moguće da Rusija izvodi nuklearne probe niskog intenziteta, kršeći moratorij na takve testove, izjavio je u srijedu čelnik vojne obavještajne agencije SAD-a.

“Sjedinjene Američke Države vjeruju da se Rusija vjerojatno ne pokorava moratoriju na nuklearne probe“, izjavio je general-pukovnik Robert P. Ashley na forumu o kontroli naoružanja u Institutu Hudson, kako prenosi Fena.

Dogovoren 1990-ih, Sveobuhvatni sporazum o zabrani nuklearnih proba (CTBT) uživa široku globalnu podršku, ali ga mora ratificirati još osam država koje posjeduju nuklearnu tehnologiju – među kojima su Izrael, Iran, Egipat i SAD – kako bi stupio na snagu.

Rusija je ratificirala sporazum 2000.

‘Vjerujemo da imaju kapacitete’

“Vjerujemo da oni imaju kapacitete izvoditi nuklearne probe niskog intenziteta koje premašuju nulta ograničenja uspostavljena u CTBT-ju”, rekao je Ashley, prenosi Reuters.

SAD je u veljači objavio da će u roku šest mjeseci izaći iz Sporazuma o nuklearnim raketama srednjega dometa (INF) ne prestane li Rusija kršiti taj dogovor iz 1987.

Rusija je objavila da suspendira sporazum te negira da krši INF i, umjesto toga, za nepoštivanje optužuje SAD, koji to odbacuje.

Ujedinjeni narodi pozvali su SAD i Rusiju da sačuvaju INF, kazavši da bi svijet bez njega bio nesigurniji i nestabilniji.

Izvor: Agencije