SAD: Više od četiri miliona zaraženih korona virusom

Pitanje nošenja maski, uobičajena praksa u svijetu koju preporučuju i sami zdravstveni stručnjaci američke administracije posebno se ispolitiziralo (EPA)

Broj zaraženih korona virusom u Sjedinjenim Američkim Državama prešao je danas četiri miliona, nakon ubrzanog porasta broja novih slučajeva proteklih sedmica, pokazuju podaci agencije Reuters na koju se poziva Tanjug.

Od početka epidemije u toj državi 21. januara bilo je potrebno 98 dana da broj oboljelih dostigne jedan milion, ali je za samo 16 dana od tri milona taj broj porastao na četiri miliona, navodi agencija.

Prosječan broj novozaraženih u SAD-u sada iznosi 2.600 svakog sata, što je najviša stopa na svijetu.

Dok se epidemija širi po zemlji, iz epicentra u New Yorku na jug i zapad SAD-a, savezni, državni i lokalni zvaničnici sukobljavaju se oko toga kako da je suzbiju. Jedno od pitanja je i kako i kada ublažiti društvena i privredna ograničenja uvedena kako bi se suzbilo širenje zaraze.

Maske obavezne u Washingtonu

Pitanje nošenja maski, uobičajena praksa u svijetu koju preporučuju i sami zdravstveni stručnjaci američke administracije posebno se ispolitiziralo, a najviše mu se opiru pojedini republikanski guverneri teško pogođenih saveznih država.

Američki predsjednik Donald Trump, koji se uoči izbora suočava s padom popularnosti u anketama zbog upravljanja krizom, dugo se opirao nošenju maske, ali je ovoge sedmice pozvao Amerikance da ih nose.

Maske su od jučer obavezne na otvorenom u Washingtonu i još nekim dijelovima SAD-a.

Izvor: Agencije