SAD uveo sankcije iranskoj grupi zbog hemijskog oružja

Prizor paljenja američkih zastava postao je uobičajen za događanja i demonstracije u iranskim gradovima (Reuters)

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije iranskoj grupi Shahid Meisami, bliskoj iranskoj Organizaciji za odbrambene inovacije i istraživanje i njenom direktoru, zbog sumnje da učestvuju u razvoju iranskog hemijskog naoružanja.

“Iranski razvoj oružja za masovno uništavanje je prijetnja po sigurnost njegovih susjeda i svijeta”, rekao je američki ministar finansija Steven Mnuchin.

Dodao je da će se SAD nastaviti boriti protiv pokušaja Teherana da razvija hemijsko oružje, objavilo je Ministarstvo finansija, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Nove sankcije nastavak su pritiska administracije odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa, koji je za svog mandata izveo SAD iz Iranskog nuklearnog sporazuma i nametnuo Teheranu širok spektar sankcija.

‘Otežavanje promjene kursa’

Sredinom novembra SAD je stavio na crnu listu fondaciju koju kontrolira iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, samo dva mjeseca prije odlaska Donalda Trumpa iz Bijele kuće.

Sankcijama je obuhvaćeno još 10 pojedinaca i 50 organizacija povezanih s tom fondacijom u sektorima energetike, rudarstva i finansijskih usluga.

Eksperti smatraju da nove sankcije otežavaju mogući promjenu kursa SAD-a nakon što novoizabrani američki predsjednik Joe Biden u januaru useli u Bijelu kuću.

Izvor: Agencije