SAD uveo nove sankcije Iranu

SAD je nastavio vršiti ekonomski pritisak na Iran, istovremeno nudeći pomoć u borbi protiv korona virusa (EPA)

SAD je uveo nove sankcije Iranu i nastavio vršiti ekonomski pritisak, istovremeno nudeći pomoć Teheranu u borbi protiv korona virusa, ali i zahtijevajući od Irana da oslobodi sve Amerikance zatvorene u Iranu.

Američki državni sekretar Mike Pompeo je izjavio da Iran razmatra puštanje na slobodu nekoliko američkih državljana, ali je dodao da SAD namjerava nastaviti s maksimalnim pritiskom na Teheran s ciljem da onemogući izvoz iranske nafte, prenosi Tanjug..

Sankcije su uvedene nakon što je predsjednik Donald Trump unilateralno povukao SAD iz nuklearnog sporazuma koji Teheran 2015. godine postigao sa šest vodećih svjetskih sila o ograničenju svog nuklearnog programa, javlja Reuters.

Pompeo je, također, rekao da je State Department stavio na “crnu listu” devet osoba iz Južne Afrike, Hongkonga i Kine, kao i trojicu Iranaca koji su bili uključeni u “značajne transakcije s iranskom naftom”.

Proširena crna lista

Nije imenovao trojicu Iranaca, ali je azkao da su oni pod sankcijama, kao i jedna iranska vojna osiguravajuća i investiciona kompanija i njen direktor, zbog ulaganja u poslove koji podliježu sankcijama.

U međuvremenu je Ministarstvo trgovine SAD-a najavilo da će na “crnu listu” dodati šest osoba, među kojima je i jedan iranski nuklearni naučnik, kao i 18 korporacija koje su učestvovale u iranskom nuklearnom programu, pakistanskom programu razvoja projektila i nuklearne vojne tehnologije i modernizaciji ruske vojne tehnologije.

Ne navodeći imena, Ministarstvo trgovine je saopćilo da će se pod zabranom izvoza naći proizvodi jedne kompaniji iz Irana, dvije iz Kine, devet iz Pakistana i pet iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Izvor: Agencije