SAD: Upozorenje za putovanje u Srbiju

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti SAD-a naveo je da su 'zdravstveni zvaničnici u Srbiji prijavili epidemiju malih boginja' (Arhiva)

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti izdao je “upozorenje prvog nivoa” za putovanje u Beograd i Srbiju zbog prijavljene epidemije malih boginja.

To je objavljeno na Twitteru State Departmenta, uz preporuku svima koji putuju u Srbiju da provjere da li su vakcinisani protiv boginja vakcinom MMR.

Kako je Centar naveo, prije odlaska iz SAD-a, djeca starosti od 6 do 11 mjeseci trebalo bi da prime jednu dozu MMR vakcine, a odrasli i djeca starija od jedne godine dvije doze te vakcine.

Virus koji se širi zrakom

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti SAD-a naveo je da su “zdravstveni zvaničnici u Srbiji prijavili epidemiju malih boginja”.

“Male boginje su bolest koju izaziva virus koji se širi zrakom – disanjem, kašljanjem ili kihanjem. Virus malih boginja je veoma zarazan i može da opstane i do dva sata u zraku ili na nekoj površini. Simptomi su osip, visoka temperature, kašljanje i zapušen nos”, navodi američki Centar.

Prema najnovijim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović – Batut”, objavljenim u četvrtak, za tri i po mjeseca u Srbiji je registrirano 1.114 slučajeva malih boginja, a dvoje pacijenata je umrlo zbog komplikacija.

Izvor: Agencije