SAD upozorava Kinu

Američke sankcije kineskim kompanijama i bankama vjerovatno bi pogoršale ionako napete odnose dviju sila (AP)

Sjedinjene Američke Države upozorile su Kinu da će staviti na crnu listu kineske kompanije i banke koje posluju sa Sjevernom Korejom ako Peking ne primijeni sankcije UN-a Pyongyangu, rekli su visoki zvaničnici američkog State Departmenta.

Zamjenik državnog sekretara Tony Blinken prenio je ovu poruku kineskim zvaničnicima na sastancima u Pekingu u oktobru nakon što je Sjeverna Koreja izvela peti i najveći nuklearni test, rekli su neimenovani zvaničnici.

Reagirajući na upozorenje SAD-a, kineski zvaničnici naveli su da vjeruju kako sam pritisak na Sjevernu Koreju neće imati efekta, kao i da se oni protive američkim akcijama, koje bi naškodile kineskim kompanijama.

Američke sankcije kineskim kompanijama i bankama vjerovatno bi pogoršale ionako napete odnose dviju sila, navodi Reuters.

Međutim, s obzirom na to da je administraciji odlazećeg predsjednika SAD-a Baracka Obame preostalo još nekoliko sedmica, zvaničnici kažu da će sve značajne odluke vjerovatno biti prepuštene administraciji Donalda Trumpa, koji preuzima dužnost 20. januara.

Rezolucija o oštrijim sankcijama Sjevernoj Koreji

Vijeće sigurnosti UN-a, uključujući Kinu, u srijedu je jednoglasno usvojilo rezoluciju o novim, oštrijim sankcijama Sjevernoj Koreji.

“Očekujemo da Kina primijeni rezoluciju, ali ako otkrijemo da kineske kompanije vode posao kršeći rezoluciju, reći ćemo Kinezima ono što znamo uz očekivanje da će oni preduzeti nešto”, rekao je Reutersu Daniel Russel, pomoćnik državnog sekretara za istočnu Aziju i Pacifik.

“Ako Kinezi odbiju ili ne reagiraju, onda ćemo jasno reći da ne samo da zadržavamo pravo da preduzmemo akcije na nacionalnoj osnovi već da nemamo drugog izbora”, dodao je on.

Prema riječima američkih zvaničnika, razmatra se opcija uvođenja sankcija kineskim željezarama koje koriste jeftin ugalj iz Sjeverne Koreje, a mjera bi pogodila i građane Sjeverne Koreje koji rade u kineskim bankama.

Izvor: Agencije